Когато пандемията удари и се разпространи през 2020 г., фондовите пазари в цял свят се сринаха. COVID-19 кризата имаше сериозни последствия не само върху здравната система, а и върху световната икономика. Пандемията имаше историческо въздействие върху финансови пазари, причинявайки безпрецедентна нестабилност в цял свят.

Когато войната между Русия и Украйна започна през зимата на 2022 г., нестабилността на финансовите пазари отново се повтори. Руският фондов пазар буквално потъна за часове.

Ако погледнем по-мащабно, волатилността на финансовите пазари е тясно обвързан с промени в цените на определени активи и на несигурност, породена от дадено световно събитие. Колкото по-голяма е икономическата и финансова несигурност, толкова по-голяма е нестабилността на финансовия пазар. В момента има огромно колебание относно въздействието, което войната между Русия и Украйна ще има върху цената на газа, петрола, инфлацията и икономическия растеж като цяло. В резултат на това нестабилността на финансовите пазари се увеличи и е вероятно да остане висока, докато тази несигурност бъде отстранена.

Всяко световно събитие, което оказва влияние върху паричните потоци на бизнеса, може да повлияе на финансовите пазари. Стойността на даден бизнес се определя от дисконтираната стойност на всички бъдещи парични потоци и бъдещи разходи. Ако корпоративните приходи спаднат поради световно събитие като COVID-19 или войната и разходите се увеличат, тогава цените на акциите ще паднат, за да отразят по-ниските бъдещи печалби. Подобно, ако търсенето на стока като петрола спадне, тогава и цената на петрола ще се понижи.

Нестабилността и пазарът на криптовалутите

Има и други примери за изключителна нестабилност. Динамиката обхваща и различни видове пазари. Пазарът на криптовалути също преживява изключителна турбуленция.

Има различни фактори, които допринасят за нестабилността на цените, тъй като крипто пазарите стават все по-заплетени от макроикономически влияния. Най-важните проблеми, засягащи както крипто, така и фондовите пазари, включват продължаващата война и инфлацията, достигаща рекордни нива, което кара мнозина да преосмислят своите инвестиционни стратегии.

Една от основните причини, поради които има колебание криптовалутите да се разглеждат като клас активи, е тяхната висока волатилност. Ако погледнем от перспективата на традиционните икономически и финансови модели, един биткойн няма бъдещи печалби или паричен поток и следователно не трябва да струва нищо. Така че защо да плащате десетки хиляди долари за един? И защо стойността им трябва да се промени толкова рязко в отговор на туит от милиардера Илон Мъск? Това доказва, че биткойн и криптовалутите имат стойност като актив, но имат и изключително висока волатилност.

Ролята на стабилните монети

Стабилните монети или стейбълкойни са клас алтернативни криптовалути (алткойни), които се опитват да предложат относителна ценова стабилност.

Те са проектирани да бъдат донякъде устойчиви на волатилност, така че няма да видите значителни промени в цената. Тяхната пазарна стойност обикновено е фиксирана към стойността на стабилен актив, като щатския долар или златото например, или чрез алгоритмични механизми за покупка и продажба на референтния актив или неговите производни.

Примери за приложение на стейбълкойни

Най-често срещаните случаи на използване на стабилни монети можем да разграничим по следния начин:

  • Вход към DeFi: За търговците стабилните монети често са вход към децентрализираните финанси (DeFi). Те са най-търгуваните монети в децентрализирани и централизирани борси (DEX/CEX) поради способността им да функционират като валута в DeFi пространството;
  • Като ежедневна валута: Повечето от големите стабилни монети са обвързани с USD, така че те трябва да бъдат $1 днес, утре и т.н. По-малката волатилност прави стабилните монети разумна алтернатива за улесняване на DeFi транзакции;
  • Като търговска двойка: Стабилните монети често се съчетават с най-популярните криптовалути, което прави опростени сделки между различни видове активи. Те спомагат за улесняването на най-ликвидните транзакции поради тяхната популярност;
  • Кредитиране и вземане на заеми: Стабилните монети също могат да се използват за кредитиране и вземане на заеми. Търговците могат да заемат част от активите си на кредитополучател с надеждата за печалба след изтичане на периода на заемане.

Именно на някои от приложенията на стабилните монети се основава най-новата услуга на българската платформа за търговия с криптовалути xChange.bg - Boost. Услугата е логично следствие на скорошните събития от геополитическия и финансовия свят, както и на опита на екипа зад Boost. Идеята е, че клиентите не само могат да съхранят стойността на активите си, а и да ги увеличат. Услугата е базирана на закупуването на стейбълкойни, които се инвестират в протоколи и децентрализирани борси. Екипът на xChange.bg вече се радва на успех и факта, че генерира стабилна и нискорискова постоянна печалба на клиентите си.