Компромис за таван на цените на газа от Русия в ЕС едва ли ще бъде постигнат, съобщиха източници от Съвета на ЕС.

Те обаче очакват да бъде постигнато съгласие по намерението на Европейската комисия да предложи икономии на ток в пиковите часове.

Всичко това ще се дискутира днес в Брюксел, на извънредния Съвет „Енергетика“. Ресорните министри от страните членки ще се опитат да намерят решение на задаващите се сериозни проблеми с високите цени на енергията.

Предложението за таван на цените на газа от Русия бе оповестено преди два дни от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя не спомена конкретни цифри, а само се мотивира с това, че руският президент Владимир Путин смекчава ефекта ог европейските санкции чрез износа на изкопаеми горива.

Според източниците от Съвета повечето страни от ЕС против такава мярка, тъй като не са наясно какво ще бъде нейното отражение върху икономиките им. Според Ройтерс тя е приемлива за Балтика и държавите членки, които не са зависими от вноса на руско „синьо гориво“.

Одобряват край на облекчените визи за Русия

Интересен факт е, че министрите на енергетиката ще одобрят решението за отмяна на облекчения визов режим с Русия на стандартна формална процедура. Мярката бе предложена от Комисията преди три дни.

Участниците в Съвет „Енергетика“ просто ще сложат подписите си, след като са получили зелена светлина от министрите на вътрешните работи в своите страни, обясниха за Клуб Z от чешкото председателство на ЕС. А в началото на идната седмица решението за отмяна на съществуващия облекчен режим трябва да влезе в сила след публикуването му в „Официален вестник на ЕС“.