Средно 10% от стойността на всеки продукт, който виждаме на щанда в магазина, е цената на енергията за производството му. Това е и причината всеки нов ръст на цената на газа да се отразява пряко върху цените на основните стоки и услуги. Най-голяма е тежестта му при преработката на мляко и месо, а също и при хлебните и сладкарските изделия.

Това разказа днес председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов пред тв Bulgaria ON AIR.

"Имаме стабилен пазар и относително равновесие, тъй като все още е неизвестно какво ще се случи на енергийния пазар. Изживяхме пика през април месец, след което настъпи едно успокоение в края на май, оттогава е "равна линия" - имаме постоянно равнище на цените.

По-големият спад е при плодовете и зеленчуците заради по-добрата реколта. Нещата не са толкова черни, колкото се обрисуват", заяви председателят на ДКСБТ.

По думите му в магазинната мрежа се наблюдава скок на цените на олиото с около 50%. При захарта също е имало период на сериозно поскъпване.

"Пазарът не е основният проблем. Наблюдава се световно успокоение на цените. Все по-трудни са логистичните канали. Другата основна причина е големият стрес от това какво ще се случи през октомври, ноември, декември и януари", прогнозира той.

Според Иванов няма сътресение при предлагането на стоки и продукти.

"Данните на ООН показват четвърти месец понижаваща индексация на цените на храните, но в същото време се говори за продоволствена криза", констатира шефът на ДКСБТ.

Той е на мнение, че газ ще има, но потенциалната му по-висока цена може да повлече определен род изменения в равнищата на цените, но не и драстични параметри. 

"Цената на потребителската ни кошница се е увеличила с 24%, в световен мащаб е с 23 на сто", цитира данни той. 

Иванов подчерта, че има доста сериозно свиване на търсенето на хранителни продукти. 

"Компромис с качеството при една такава жестока ценова конкуренция винаги има. Нормално е, когато доходите изостават, да се търсят по-нискокачествени продукти на ниски цени", отбеляза той.

Някои храни поевтиняват на тържищата: По-изгодни са картофи, праскови и олио

"Месото е на по-изгодни цени от зеленчуците. Най-евтиният и подходящ продукт за храна в момента е свинското месо от гледна точка на енергийната му стойност", допълни Иванов.

В отговор на въпрос удачно ли е да бъде въведен таван на цените на храните, той каза, че "намесата по-скоро ще доведе от негативи". 

"На европейския пазар може да видим по-високи ценови равнища, но не и липса на стоки от първа необходимост", обобщи шефът на ДКСБТ.