Десетки български семейства останаха без домове след тежки наводнения в Карловско и Пловдивско. Очаквано, трагедията стана част от основната политическа борба преди вота на 2-ри октомври.

Имат ли правилен ход политиците, когато се сблъскат с подобна тема в предизборната кампания? Трябва ли да отидат на място да помагат с лопатите, да помогна от разстояние, или да игнорират проблема? По този въпрос и други разговаряме с политолога Даниел Стефанов в новия епизод на Z-Каст.

"Трябва малко честност да има към избирателите. Тези избори не са за това наводнение, хората очакват отговори на големите въпроси", отбеляза той.

Обсъждаме и друга тема - фактът, че една фирма продължава да е монополист на машинното ни гласуване и това, че остават неясни множество от въпросите по отношение на процеса.

"Ние технологизирахме рязко изборите и трябва по някакъв начин да решим това, което сме направили. Това подреждане на изборната администрация, което направихме през 90-те години, не отговаря на предизвикателствата, които имаме днес", смята Стефанов.

Технологично грамотна ли е Централната избирателна комисия, за да се справи с машинния вот? Колко е важно да вярваме на новата система за гласуване? Можем ли да очакваме по-висока избирателна активност? Меси ли се служебното правителство в изборите?

Отговорът на тези и други въпроси - гледайте или слушайте в новия, 95-ти епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.