Въпреки заявеното намерение на Централната избирателна комисия (ЦИК), че този път сама ще организира изборите, без частната компания "Сиела Норма", това няма да се случи. "Сиела" пак ще отговаря за машините - за профилактиката, настройването им, логистиката, техническото им обезпечаване и пр. И то не само за парламентарния вот на 2 октомври, а и на последващите частични местни избори същия месец.

Това се разбира от решение на ЦИК, публикувано вчера, с което се открива процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Дейности по осигуряване на машинното гласуване в страната и извън страната в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г., за частичните избори за кметове на 9 октомври 2022 г. и на 23 октомври 2022 г.". Прякото договаряне се налага поради липсата на време - за да се спазят сроковете в изборното законодателство и хронограмата на ЦИК по различните дейности, съпътстващи организацията на вота.

Търгът е за 6,8 милиона лева без ДДС. А поканени са "Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В.", производителят на машините и автор на софтуера, закупени от ЦИК и "Сиела Норма" АД, която неизменно представляваше "Смартматик" и организираше всички избори досега.

"За ЦИК като възложител възникват съществени затруднения, дори невъзможност да изпълни нормално нормативно установените съгласно Изборния кодекс дейности, свързани с подготовката, организацията и произвеждането на тези избори. Чрез провеждането на процедура на договаряне без предварително обявление се цели обезпечаване на изборния процес, конкретно обезпечаване на машинното гласуване в избирателните секции с голям брой избиратели, в кратки срокове", признават в прав текст от постоянно действащия изборен орган.

Оттам на практика възлагат всички дейности по вота на частните компании, като се мотивират така:

"Всички дейности в настоящата поръчка са взаимно свързани, поради което възниква необходимостта от паралелното им изпълнение. Разделянето на обществената поръчка на обособени позиции е нецелесъобразно и може да доведе до невъзможност за произвеждане на изборите".

И така, сега частниците трябва да инсталират демоверсия на електронна бюлетина на до 500 машини, отговарят и за параметризиране на бюлетините, конфигуриране, профилактика, инсталиране и настройване на до 11 100 устройства (по-малко са, защото е намален броят на секциите с по две машини), както и за дейности, представляващи логистично осигуряване, техническо обслужване на машините и транспортирането им в страната. Местните избори са допълнително "перо".

Иначе, първоначалната заявка на различни представители на ЦИК бе, че сама ще организира вота и може да прибегне до частна помощ само по отделни елементи от всички дейности. Държавата вече е собственик на всичките 12 837 устройства, както и на "ключа". Ако искаше да се справи сама обаче, тя трябваше да наеме около 2500 души, които да обслужват машините в изборния ден, както и около 200-300 специалисти да конфигурират устройствата. Само допреди седмица оттам обясняваха, че разполагат с контактите на специалистите, наемани досега от "Сиела", и ще се свържат с тях. Можело да се ползват и кадрите на държавната "Информационно обслужване".

Логистиката пък щяла да се осъществява от "Български пощи", твърдяха от ЦИК преди седмица. Но, в сегашното решение на комисията, по повода, четем следното:

"Във връзка с проведени разговори между Министерството на транспорта и съобщенията и "Български пощи" ЕАД в ЦИК е получен отговор от "Български пощи" с посочени възможности за осигуряване само на транспортирането на СУЕМГ (устройствата) от склада до секциите и обратно. Въпреки изразеното желание за оказване на съдействие при произвеждането на изборите, ЦИК счита, че дружеството не покрива целия обем на транспортирането на СУЕМГ от склада до секции и обратно в предвидените кратки срокове."

На 27 февруари се произведоха частични избори за кметове в 15 кметства, за което бяха осигурените 27 машини. На 6 март се проведе втори тур - за кмет на 4 кметства с 10 броя машини. "Централната избирателната комисия за първи път напълно самостоятелно, с професионалното съдействие на експерти към ЦИК, организира всички дейности по техническо и логистичното осигуряване на машинното гласуване", похвалиха се тогава комисията. Машините са били тествани, конфигурирани, настроени, комплектовани, етикирани и пломбирани в ЦИК. От комисията са осигурили и сами техниците по поддръжката, както и логистиката.

Че държавата става зависима за произвеждането на изборите си предупредиха експерти още през 2020 г. Тогава от фондация "Конрад Аденауер" излязоха с доклад към българските власти, базиран на добрите европейски практики и на препоръките на Съвета на Европа, в който се настояваше за "спешни мерки за предотвратяването на зависимостта на ЦИК от доставчика на машините и нуждата от изграждане на капацитет в институцията".

Опасността е ЦИК да стане твърде зависима от доставчика на машините и останалите външни участници и може да загуби "собствеността" върху целия процес по организирането на изборите, посочиха от организацията. 

Това обаче не се случи и на практика нямаше как да се случи към онзи момент. След което станахме свидетели на множество трусове, ако не и направо скандали, между ЦИК и "Сиела". Комисията обвиняваше доставчика, че извива ръце за повече пари за логистиката, софтуера и поддръжката на машините. Машини биваха разпращани из страната с куриерски служби и биваха "арестувани" в местни РПУ-та. После пък мистериозни устройства се появяваха тук-там из страната, от което ГЕРБ направи кампания, че вотът ще е манипулиран. Компанията и комисията стигнаха дори до прокуратура и съд и пр., и пр. неприятни "случки", съпровождащи процеса на съвместната им работа. Сега държавата и частникът пак се съдят. Но пък наскоро директорът й Веселин Тодоров заяви, че "Сиела" би се явила на търг, ако ЦИК обяви такъв. И тя обяви.