• Страните членки на ЕС ще могат не само да отказват, но и да анулират вече издадени валидни визи за руски граждани.

• Туристите от тази страна вече няма да бъдат третирани с приоритет, когато искат да посетят Съюза.

• Руските журналисти, дисиденти и граждански активисти обаче ще продължат да се ползват с предимство, като дори могат да получават езплатни визи.

Това се казва в представените от Европейската комисия насоки за  процедура за обработка на подадените от граждани на Русия молби за визи. Те бяха огласени, след като Съветът на ЕС взе решение да прекрати облекчения визов режим между Съюза и Русия, въведен през 2007 г.

По-дълъг и по-труден процес за подаване на заявления

Консулствата на страните членки могат да адаптират процедурите си за обработване на заявления за визи за краткосрочно пребиваване, подадени в Русия, като използват пълноценно съществуващите възможности съгласно правилата на ЕС за визите. Така те ще гарантират по-строг контрол на молбите предвид повишените рискове за сигурността и обществения ред в страните членки, произтичащи от агресията в Украйна.

Консулствата могат да правят следното:

• Да третират неналожителните пътувания с по-нисък приоритет. Той трябва да бъде даван на кандидатите, които нямат наложителна причина да пътуват, като например туристите при уговарянето на часове за подаване на заявления;

• Да удължат срока за вземане на решение по молбите. Той вече може да бъде до 45 дни в сравнение с 15 дни в редовните случаи. Така ще се извършват по-задълбочени проверки на заявленията;

• Да искат допълнителни придружаващи документи извън стандартния списък, за да се гарантира високо равнище на контрол, особено в случаи на възможни заплахи за обществения ред и международните отношения.

Засилен контрол върху молбите и съществуващите визи

Консулствата следва да упражняват особено строг контрол, когато проверяват дали руски граждани, кандидатстващи за визи за краткосрочно пребиваване, могат да се считат за заплаха за обществения ред, вътрешната сигурност или международните отношения на някоя от държавите членки. При подобен случай визата трябва да бъде отказана, като това винаги става въз основа на индивидуална оценка. Визи трябва да бъдат отказвани и в случай на съмнение за намерението на кандидата да напусне територията на ЕС след изтичането на валидността им.

По подобен начин страните от ЕС следва да прилагат строг подход при преразглеждането на валидни визи за краткосрочно пребиваване, които вече са издадени на руски граждани. Ако стане ясно, че условията за издаване на виза вече не са изпълнени, например защото се счита, че притежателят й представлява заплаха за сигурността, държавите членки следва да отменят съществуващата виза.

Страните от ЕС трябва да се въздържат от издаване на многократни визи с дълъг срок на валидност, тъй като руските граждани може да не отговарят на условията за влизане в ЕС в дългосрочен план предвид икономическата нестабилност, ограничителните мерки и политическите събития в Русия. В такива случаи държавите следва да обмислят издаването на визи за еднократно влизане или с по-кратка валидност.

Дадена държава членка може също така да поиска да бъдат проведени консултации с нея, преди друга държава членка да издаде визи на руски граждани, на основание заплаха за обществения ред, вътрешната сигурност или международните отношения. Консултираната страна може да възрази срещу издаването на шенгенска виза на руски гражданин на индивидуална основа. Ако бъде издадена виза, тя се ограничава до територията на издаващата страна членка и не предоставя достъп до цялото Шенгенско пространство.

ЕС обаче ще остане отворен за руски кандидати за виза, пътуващи по наложителни причини. Това са по-специално членове на семействата на граждани на ЕС, журналисти, дисиденти и представители на гражданското общество. Съгласно визовите правила държавите членки могат да решат да намалят или да отменят визовата такса в определени случаи и така да помогнат за улесняване на пътуването на журналисти, дисиденти, ученици, студенти и научни работници.