Местни общински депутати от район "Ломоносов" в Москва поискаха оставката на президента на Руската федерация Владимир Путин. Те смятат, че смяната на властта е необходима за благополучието на страната и отбелязват, че след втория мандат на Путин "всичко се обърка". 

Протоколното решение на групата депутати за изпратеното и до президента писмо е публикувано на официалния сайт на областта, пише "Радио Свобода". 

В призива си, местните депутати подчертават, че агресивната риторика на Путин и на подчинените му връща Русия в епохата на студената война, както и че БВП не расте, че минималната работна заплата не се е повишила до декларираните от правителството стойности, че "умните и трудолюбива хора напускат Русия масово" и че от обещаната стабилност няма и следа. 

В тази връзка те молят президента Путин да напусне поста си. 

"Вашите възгледи, вашият модел на управление са безнадеждно остарели и пречат на развитието на Русия и нейния човешки потенциал", се казва в писмото до президента. 

Освен към него обаче, местните представители се обръщат и към кмета на Москва Сергей Собянин. Казват му, че системата на самоуправление на Москва се е провалила и че на областно ниво се е развило "двувластие", което възпрепятства всякакви инициативи на местните жители. 

Това е вторият подобен призив за отстраняване на президента Путин - нещо, което до скоро, а и в момента, изглежда немислимо в днешна авторитарна Русия. На 7 септември депутати от община Смолнинскоя в Санкт Петербург - градът на Путин, публикуваха искане до Държавната дума за повдигане на обвинения на Путин за държавна измяна. 

Според петербургските депутати решението на президента да започне война с Украйна вреди на сигурността на Русия и на нейните граждани. 

Очаквано - още на 9 септември подписалите инициативата бяха извикани в полицията и срещу тях са съставени протоколи за дискредитиране на руската армия.