Френският президент Еманюел Макрон печели втори мандат, показват резултатите от вота във Франция вчера.

По данни от тази сутрин държавният глава си е осигурил 58,55 процента от вота. За Марин Льо Пен са гласували 41,45 на сто от избирателите.

След обявяването на резултата в социалните мрежи бяха публикувани множество клипчета на ликуващи симпатизанти на Макрон.

Още преди затварянето на урните привържениците на Макрон започнаха да пеят и да скандират: „Още пет години“. Толкова трае президентският мандат във Франция.

Симпатизантите на Льо Пен пък реагираха с бурно недоволство и освиркаха обявяването на първите прогнози след края на вота.

Според прогнози, огласени в 18 ч българско време - 3 часа преди затварянето на урните, Макрон има поне 10% преднина пред Льо Пен. Това става ясно от сондажи на четири влиятелни социологически агенции, съобщи белгийският вестник La Libre.

На Макрон никак няма да му е леко предвид факта, че много хора, най-вече от левицата, гласуваха за него с нежелание, само и само да попречат на Льо Пен да спечели, коментира Ройтерс.

Агенцията не изключва отново да избухнат протести, подобни на тези, които съпътстваха първия му мандат. И причина ще бъдат насочените към бизнеса реформи на президента.

Само след месец е първото предизвикателство през новия мандат. Тогава ще се състоят парламентарни избори и едва ли партията на Макрон ще запази абсолютното си мнозинство. Ще бъдат положени сериозни усилия да се попречи на ново негово правителство.

Макар и победена, Марин Льо Пен видя победа. Тя, според нея, е в над 40-те процента от гласовете за нея.

„През страната можеше да премине голяма вълна от свобода. Съдбата на урните обаче пожела друго“, каза Льо Пен пред привържениците след обявяването на резултатите.

Тя допълни, че чрез вота си хората са показали своето недоверие в лидерите както на Франция, така и на ЕС.

Победата на проевропейския центрист Макрон ще бъде приветствана от съюзниците му като награда за традиционната политика, която през последните години претърпя редица трусове, допълва Ройтерс. Това са излизането на Великобритания от ЕС, избирането през 2016 г. на Доналд Тръмп за президент на САЩ и надигането на ново поколение националистически лидери.

Самият Макрон става едва третият президент на Франция, който печели втори поред мандат. Преди него това са постигали само Франсоа Митеран и Жак Ширак. Само че сега победата му над Марин Льо Пен е с по-малка разлика, отколкото през 2017 г. Това според Ройтерс само показва колко слабо са впечатлени французите от постигнатото „у дома“.

Участието в изборите бе най-ниското от 1969 г. насам. То вероятно е около 29 на сто.