„Резултатът от днешните избори е глас за по-силна Европа“, заяви новият стар френски президент Еманюел Макрон.

Той говори пред свои привърженици на Марсово поле, в подножието на Айфеловата кула в Париж, след като спечели на втория тур на вота за държавен глава срещу крайно дясната си съперничка Марин Льо Пен. Докато го очакваха, звучеше „Ода на радостта“ от Девета симфония на Лудвиг ван Бетовен – химнът на Европа.

„Знам, че някои гласуваха за мен не заради идеите ми, а за да спрат крайната десница. Искам да им благодаря“, каза Макрон.

Речта му бе прекъсвана неколкократно от скандирания „Макрон президент!“ Той спря привържениците си, когато започнаха да освиркват Марин Льо Пен.

Преизбраният президент се обърна към гласувалите за Льо Пен и заяви, че от този момент не е кандидат на единия лагер, а е президент на всички. Макрон каза, че проблемите, които са накарали тези хора да гласуват за крайно дясната лидерка, трябва да намерят отговор и ще е негова отговорност да го даде. Той обеща да изгради мостове към разочарованите избиратели.

Не мина и без войната в Украйна. Макрон бе категоричен, че Франция трябва да играе водеща роля по този въпрос.

„Франция трябва да направи така, че гласът й да бъде чут, да покаже яснотата на избора си и да изгради силата си във всички области. Предстоящите години със сигурност няма да бъдат спокойни, но ще бъдат исторически“, категоричен бе държавният глава.

Макрон е сред европейските лидери, които най-често разговарят за Украйна с руския президент Владимир Путин.