Украинският президент Володимир Зеленски и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обсъдили и по-строги санкции срещу Русия като един "съществен елемент на влияние върху агресора".

Това обяви администрацията на президента след срещата тази нощ, в която участва и външният министър на САЩ Лойд Остин, пристигнал заедно с Блинкън в Киев.

"Разбираме какви трябва да бъдат следващите стъпки по този път. И разчитаме на подкрепата на партньорите си", подчертава Зеленски.

След срещата той предал на американците а Плана за действие за засилване на санкциите срещу Руската федерация, разработен от международната експертна група Ермак-Макфол.

Блинкън и Остин подчертаха в тяхната конкуренция новата помощ за Украйна в размер на над 322 млн. долара, част от пакет финансова военна помощ за общо 16 европейски страни на стойност 712 млн. долара. Зеленски не пропуска да благодари за това.

"Оценяваме, че САЩ безпрецедентно помагат на Украйна. Искам да благодаря лично от мое име и от целия украински народ на президента Байдън за неговото лидерство в подкрепата за Украйна, за неговата лична и ясна позиция. Благодаря на целия американски народ и на Конгреса за тяхната двукамерна и двупартийна подкрепа. Ние виждаме това. Ние усещаме това", казва Зеленски.

Той обсъдил с Блинкън и начините за засилване на финансовата подкрепа за Украйна, както за подпомагане на икономиката, така и за възстановяване на държавата ни. Разширяването на възможностите на САЩ за навлизане на украински стоки на американския пазар е изключително важна възможност, допълва президентът.