Цели 40 полицаи са заподозрени, че са нарушили или неизпълнили служебни задължения, за да продъжи Георги Семерджиев безпрепятствено да вилнее години наред по пътищата ("кариерата" му засега приключи, като уби две момичета с разцепилия се на две "джип" на 5 юли пред хотел "Хемус", б.р.).

Това изявление направи вътрешният министър Иван Демерджиев, който днес е на кръгла маса за ужасяващото положение с пътния травматизъм.

Той напомни, че има две дисциплинарни проверки, едната е срещу Симона Радева - приятелка на Семерджиев и служителка на Първо районно в София. Именно за Радева министърът днес каза, че е трудно да се каже полицай за такъв човек (из социалните мрежи изобилстват клипове, на които младата жена на фона на чалга пее и се кълчи с белезници и пр. атрибути, б.р.).

"Несъвместимо е с пагона на служител на МВР такова поведение" - уточни Демерджиев и каза, че тя ще бъде уволнена заради съдействие на лице, извършило криминална проява.

Той каза, че тя го подпомогнала по няколко начина, които не посочи конкретно, но "има и много други служители, които са показали притеснително поведение". За Радева обяви, че е имала активна комуникация с дрогирания водач, преди той да предизвика трагедията.

Освен това трима ръководни служители са позволили той да бъде наказан административно (т. е. - с акт), в случаи, в които е било ясно, че има данни за престъпление - някой е трябвало да докладва това на прокуратурата, посочи днес служебният министър.

Той обеща и дисциплинарни производства "срещу всички тези лица", които са от различни звена на полицията и че МВР ще бъде безкомпромисно. За да има такова масово съдействие, "има хора, скрити от общественото внимание", каза министърът. Само така той можел да си обясни, че все се е разминавало на тартора от футболната агитка на един от големите отбори. 

Той дори прикани сами да напуснат МВР тези замесени служители, за които още не е изтекла давността за дисциплинарни производства.