Скандално интервю на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер за в. „Ню Йорк Таймс“ стана повод лидерите на социалдемократическата партия да поискат изключването му, а кметът на Киев Кличко да го призове да се премести да живее в Москва.

В интервюто Шрьодер защитава своя приятел Путин и за пореден път заявява, че няма да се оттегли от постовете, които заема в „Роснефт“ и „Газпром“. Заплатата му там е 1 милион долара месечно. Интервюто е взето от кореспондентката на вестник ав берлин и по нейно описание по време на разговора е било изпито значително количество бяло вино.

„Сега целият свят може да види колко дълбоко е паднал бившият канцлер – човекът на Путин в Германия“, пише на челната си страница „Ню Йорк Таймс“.

Шрьодер е "парият" на социалдемократическата партия и е изолиран от политическия живот в страната и от интервюто с него става ясно, че за това си е виновен само той, обяснява още кореспондентката.

Сред най-скандалните му изказвания в това интервю е твърдението, че зверствата на руската армия в Буча „трябва да бъдат разследвани, защото той смята, че те са извършени от отделни войници и ако има заповед за тях, тя е от нисшия ешелон в армията, не от Путин“.

Войната е грешка, признава бившият канцлер, но Путин „има интерес да я приключи възможно най-бързо.“ Това той разбрал от срещата си с него в Кремъл в средата на март. За Путин обаче не било толкова лесно да приключи войната, „сложно е, трябва да се уточнят някои неща“, казва Шрьодер.

Представата за Путин в света била само половината от истината, той бил друг човек всъщност, твърди Шрьодер и разказва как двамата са били заедно на сауна и показал снимки на смеещия се Путин. Те обаче са направени в момента, в който той вече събира армията си на границата с Украйна, уточнява журналистката.

Попитан за заплатата си в руските държавни предприятия той отговаря: „Няма сега да правя "mea culpa" и да си посипвам главата с пепел, това не го мога“, казва той след което категорично заявил, че няма да напуска работата си. Бившият канцлер твърди и че винаги е защитавал интересите на Германия при преговорите си с Русия.

„Правех всичко ,което ми е по силите и поне една от двете страни ми имаше доверие, че това е така“, казва той, а „Ню Йорк Таймс" коментира хапливо – „Явно не става дума  за германската страна“.

След публикуването на интервюто кметът на Киев Витали Кличко заяви: „Ако Герхард Шрьодер продължава да прибира милиони от Кремъл като лобист на военнопрестъпници, трябва да се помисли дали сметките му не трябва да бъдат замразени и той да бъде сложен в списък с хора, на които е забранено да влизат в САЩ.“

При избора си на местоживеене Шрьодер също трябва да покаже най-сетне на чия страна е, заявява още Кличко.

“Предвид цялата пропаганда за Русия, която той прави, човек се пита защо живее в Хановер, а не в Москва. Ако продължава да работи за убийците, трябва да му кажат: „Заминавай за Москва!“

Германски политици подкрепиха искането за санкции на Кличко.

Маркус Фебер от ХСС заяви:

„Богатството на Шрьодер, спечелено от Русия, трябва да бъде замразено“. 

Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вюст също настоя за незабавно изключване на Шрьодер от ГСДП.  Председателката на партията заяви, че това трябва да стане незабавно.