Продава или не продава България оръжие на Украйна? Доставя или не? Дори и през странични продавачи? Този казус отново е налице днес, след като лидерката на БСП Корнелия Нинова обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в лъжа.

Бившият премиер заяви, че от февруари насам България изнася много повече оръжие от преди.

"Оръжейните ни заводи работят на макс. Точно продукцията, която използват в Украйна. Ние им даваме оръжие. Неслучайно БСП мълчат, това стана с техен подпис. Това е двуличие и те трябва да си отидат”, каза Борисов за управляващите.

Министърката на икономиката обяви това за лъжа - въпреки че твърдението е базирано на данни от нейното министерство.

"Борисов, лъжеш. България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия. Ако изнасяше, едва ли сега натискът върху правителството от външни сили щеше да е толкова голям. Едва ли външният министър на Украйна щеше да стои два дни в парламента и да чака решение за износ на оръжия. И как точно се изнася оръжие неофициално? Това да не са ти пуканки. Всъщност ти тези "неофициалните" потоци ги разбираш по-добре", коментира тя. 

Заводите работят, призна Нинова, но не за Украйна или Русия. Нямало товарителници за Украйна, Борисов би трябвало да знае, че трябва сертификат за краен потребител.

Нинова е права, че България не продава директно на държавата Украйна - но никой не е твърдял обратното.

По-късно депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев защити своя лидер, като посочи някои факти:

"От отговор на г-жа Нинова, качен на сайта на парламента, се вижда, че в периода от февруари до 13 април износът от България на оръжия, боеприпаси и стоки с двойна употреба е увеличен три пъти - с над 400 млн. лв.

Този износ е към частни фирми, а не към държави. Можем да направим обаче предположение, че голяма част от него стига до Украйна. Правилно е да предоставяме оръжие на Украйна, но защо се прави по потаен начин?"

По-късно днес в някои български медии излезе и информация, че според "Ню Йорк Таймс" България е продавала оръжие и боеприпаси на Украйна през  Украйна чрез американската компания Ultra Defense Corp. Не това обаче се твърди в реалната статия на американското издание. Там само пише, че въпросната компания работи с български и други производители след 11 септември 2001 г., а компанията е един от доставчиците на оръжие за Украйна.