Няколко часа след като публикува инициативата си за събиране на средства за купуване на боеприпаси и оръжия за Украйна - като призова "който наистина" иска да помогне да дари една заплата - Кирил Петков сподели туит на украинския външен министър Дмитро Кулеба.

"Благодарен съм на премиера на България @KirilPetkov за инициирането на публична кампания за събиране на средства за Украйна и за помощ за нашата защита. Това действие демонстрира истинската българска солидарност с Украйна. Усетих я, когато бях посрещнат от премиера Петков в София тази седмица", пише той.

Дмитро Кулеба изкара 3 дни в България в неуспешен опит да убеди управляващите ни да дарят боеприпаси и оръжия за страната му, защитаваща се от руската агресия.

Външният министър заяви, че не ни принуждава, но бе и достатъчно остър - като заяви, че без оръжие и само с каски и бронежилетки обричаме украинците да "умираме защитени".

Посещението на Кулеба все пак предизвика "Демократична България" да обяви казуса за червена линия за участието им в коалицията, БСП да не посмее да срещне свои представители с външния министър, ИТН да се обяви за оръжия за Украйна, а Кирил Петков да планира пътуване до Киев с представители на всички в коалицията.