И парламентът, очаквано, днес не даде никакви уверения пред украинския външен министър Дмитро Кулеба, че България ще изпрати военна помощ на нападнатата от Русия държава. Вместо това депутатите продължиха да спорят за "снишаването" на Народното събрание, което вече 20 дни отказва да се занимае с въпроса. Т.е. да приеме решение, с което задължава Министерския съвет, да окаже военна помощ на Украйна. Причината е ясна - заплахите на БСП, че ще излезе от коалицията и нерешителността на "Продължаваме промяната". И днес Кулеба даде да се разбере, макар дипломатично, че е наясно с вътрешнополитическата ситуация у нас и е разочарован.

Той проведе работна среща с депутати от външната комисия в парламента, на която присъстваха и народни представители, които не са нейни членове. След нея стана ясно вече известното - пратеникът на Володимир Зеленски е поискал военна подкрепа от България, която заедно с Унгария са единствените две държави от ЕС, които все още не са пратили такава.

"Правителството и парламентът на България отлично знаят какви са исканията на Украйна. Но ние се отнасяме с уважение към политическата ситуация в България и оставяме на парламента и на правителството да вземат решение как и кога да помогнат на Украйна", посочи украинският външен министър, като преди това заяви, че Украйна е предоставила на страните от ЕС и НАТО списък с конкретните си искания по отношение на въоръжението: "Когато водиш война, се нуждаеш от всичко - от патрони до бойни самолети. Ние дадохме един и същи списък на всички страни членки на НАТО и България получи същия списък. Бих искал да кажа на всеки, който изпитва колебания относно помощта за Украйна - тези, които не ни помагат днес, те помагат на Русия".

Така индиректно Кулеба се обърна към левицата, най-гласовита в неподкрепата. А после и към парламента като цяло:

"Нека го кажа така - понякога се налага да бъда дипломат, доволен съм от срещите с вашия външен министър, премиер и президент. (...) А когато става дума за военна помощ, вземаме предвид вашата вътрешнополитическа ситуация и оставяме това решение на парламента на България. Но нека подчертая още веднъж: тези, които не желаят, които се колебаят, които говорят срещу доставките на оръжия и военно оборудване за Украйна, те на практика подкрепят руската агресия и избиването на наши граждани. Когато правителството реши да ни даде отговор, ние ще го получим".

Външната министърка Теодора Генчовска пък посочи, че темата с оказването на военна помощ е била обсъждана при вчерашната среща с премиера Кирил Петков. Но не била обсъждана във воденото от нея Министерство на външните работи.

Къде са депутатите на БСП? - Навсякъде другаде

Любопитен щрих от това заседание е отсъствието почти през цялото време на двамата депутати на левицата, които са членове на комисията по външна политика - Кристиан Вигенин и Георги Михайлов.

И двамата бяха в сградата на Народното събрание от сутринта. Когато срещата започваше, Вигенин, като зам.-председател на парламента, водеше заседанието, но малко склед това депутатите излязоха в почивка. Той обаче никак не побърза да слезе от президиума, като остана на него доста след като залата вече се бе опразнила. После вместо да се отправи към зала "Изток", където се провеждаше срещата, предпочете да се отбие на предствянето на изложба в Клуба на народния представител.

Проф. Михайлов пък бе в стаята на левицата, като после напусна сградата на парламента. Малко преди края на срещата Вигенин все пак реши да отиде. След няколко миниути го последва и Михайлов, като междувременно се бе завърнал.

След края на срещата бившият червен външен министър отказа коментар.

От "Въраждане" - другата определяна като проруска партия използваха депутата Ангел Георгиев, зам.-председател на комисията, за да провокира украинския външен министър с въпроси за това дали били погазвани правата на българите в Украйна. Лидерът на партията Костадин Костадинов не се появи.

Къде е решението?

Както Клуб Z писа, пленарното заседание днес започна с питания от страна и на "Демократична България" и ГЕРБ - защо двата проекта на решения Народното събрание да задължи Министерския съвет, които двете формации внесона на 30 март и 1 април, все не биват разглеждани от ресорната комисия по външна политика - същата, която по-късно през деня трябваше да се срещне с Кулеба.

Миналата седмица председателката на комисията Венцислава Любенова ("Волт"/"Продължаваме промяната") отложи заседанието на комисията, която уж трябваше да разгледа проекторешенията - без даде обяснение на членовете на комисията. Малко преди старта на заседанието, те започнаха да получават обаждания и съобщения, че заседанието се отлага.

Вчера пък Любенова обясни, че и на насроченото за днес заседание на комисията - за 15 ч., проекторешенията пак няма да се гледат. Защото... имало някакви нарушения и при двата подадени текста. Какви - не стана ясно. 

Днес, след срещата с Кулеба, Любенова пак обясни същото. Ако вносителите си отстраняли въпросните "нарушения", то можело още днес да влязат в заседанието на комисията.

От ДБ обаче се ядосаха и дадоха заявка, че ще излязат с декларация от парламентарната трибуна, с която ще настояват решешението за военната помощ да влезе днес в комисия. И го направиха. 

"Не можем да излезем във великденска ваканция със спокойни сърца преди да сме взели решението за военна помощ", призова депутатът от ДБ Атанас Славов.

И посочи също така, че дясната коалиция ще настоява хуманитарната помощ за бежанците у нас да не спира след 31 май, каквито заявки идвали от представители на изпълнителната власт. Славов визира тазсутрешното участие на министъра на туризма Христо Проданов (БСП) в ефира на БНТ, който обяви, че три месеца стигали и настанените у нас украинци (предимно жени с деца) трявало да излязат вече на пазара на труда.

От ГЕРБ пък дадоха брифинг - по същата тема. И те като ДБ настояха решението да бъде гледано днес от комисията. И направиха също препратка към заявката на министъра на Корнелия Нинова за спиране на помощта за бежанците.

Иначе председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров, който стоеше до Любенова при нейното изявление, пак не можа да каже "за" ли е формацията му България да изпрати военна помощ на Украйна. Не било обсъдено в групата.