Унгария ще получи по-малко средства за икономическо възстановяване от очакваното, съобщи говорител на Европейската комисия.

Вместо 7,2 милиарда евро тя ще получи 5,8 милиарда безвъзмезден заем.

Днес медии в Брюксел съобщиха, че ЕК смята да съкрати със 70 на сто средствата за Унгария по кохезионните фондове заради липса на противодействие на корупцията и постоянни заплахи за върховенството на закона. От Комисията не пожелаха да потвърдят тези данни и уточниха, че преговорите с Будапеща продължават.

Колкото до намалената безвъзмездна помощ, говорителят изтъкна, че това засяга всички страни от ЕС и се дължи на преизчисление на бюджета. Специално с Унгария Комисията продължава разговорите, като остават открити въпросите за борбата с корупцията и контрола върху изразходването на европейските средства.

В сряда Европейският парламент ще обсъди на сесията си в Страсбург опасността от тежко нарушение от страна на Унгария на ценностите на ЕС. В проектодоклад евродепутатите заявяват, че тези европейските ценности са постоянно застрашени от страна ан правителството на Виктор Орбан.

В четвъртък се предвижда докладът да бъде гласуван в ЕП, като очакванията са той да бъде одобрен. Вероятно евродепутатите ще призоват да бъдат спрени средствата за икономическо възстановяване за Унгария, докато тя не изпълни препоръките и съдебните решения по различни процедяри за нарушение.