България е получила първите адаптирани ваксини, които са разработени срещу различните варианти на коронавируса и в частност на Омикрон и подвариантите му, съобщиха в понеделник от здравното министерство. Те ще се прилагат като бустерна доза.

Към 12 септември у нас вече са доставени 290 880 дози Comirnaty Original/Omicron BA.1 и 1800 дози Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

МЗ е одобрило препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката за прилагането на ваксини срещу COVID-19 за първична имунизация и за бустерна доза.

За първична ваксинация се прилагат иРНК ваксини Comirnaty (на "Пфайзер"/"Бионтех") или Spikevax (на "Модерна") срещу оригиналния вариант на SARS-CоV-2 или векторната ваксина на "Янсен" (JCOVDEN).

За бустерна доза се прилага адаптирана иРНК ваксина Comirnaty Original/Omicron BA.1 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

Адаптираните ваксини се поставят при лица на възраст на и над 12 г. най-рано 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставен бустер.

Бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 12 г., които са получили поне първична имунизация (завършен ваксинационен курс), без значение от вида на приложената ваксина срещу COVID-19:

• Имунокомпрометирани;

• Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

• Пациенти на хронична диализа;

• Пациенти с онкохематологични заболявания;

• Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;

• Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;

• Възрастни хора на и над 65 г.;

• Лица над 12-годишна възраст, които са получили последната си доза ваксина срещу COVID-19 (независимо дали за завършване на първична имунизация или бустерна доза) преди повече от 6 месеца.

От днес бустерна доза от адаптираната иРНК ваксина на "Пфайзер" може да бъде поставена в имунизационните кабинети на РЗИ, при общопрактикуващите лекари, както и в разкритите ваксинационни кабинети в лечебни заведения. Всички РЗИ вече са снабдени с достатъчни количества от адапатираната ваксина на "Пфайзер", като в момента тече снабдяването на общопрактикуващите лекари и на ваксинационните кабинети в болниците.

Адаптираната иРНК ваксина на "Модерна" ще бъде разпределена до РЗИ в рамките на тази седмица, а поставянето ѝ ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети. Информация за съответните кабинети на ниво област ще бъде публикувана на интернет страниците на РЗИ, съобщават още от МЗ.