Руски дипломати твърдят, че нищо не знаят за подготовката на референдум в окупираната от Русия Херсонска област за обявяване на независимост от Украйна по модела на Крим през 2014 г.

За това съобщава украинската информационна агенция УНИАН, позовавайки се на руската "Интерфакс".

"Не съм чувал нищо", е цитиран да казва Андрей Руденко, зам.-министър на външните работи на Русия.

Репликата му е в отговор на въпрос за подготовката на т.нар. "референдум" в Херсон.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че Русия подготвя такова допитване и предупреди, че ако то бъде проведено, Украйна ще напусне преговорите с Москва.

УНИАН припомня свои по-раншни съобщения, според които в Херсон, окупиран от руските войски на 2 март, редовно се провеждат митинги в подкрепа на Украйна и руските сили използват оръжие срещу невъоръжените цивилни,  за да ги разгонят.

Такива протести са ставали и в Нова Каховка, където руските войски са откривали огън срещу участващите украинци, пише агенцията.

В Херсон окупационните власти са заявили, че имат намерение да проведат т.нар. "референдум" за създаване на "Херсонска народна република", съобщава още УНИАН. Според нея отначало той е бил планиран за периода от 1 до 10 май, после е бил изтеглен за 27 април, т.е. утре.

Според украинското законодателство подобни "референдуми" са незаконни, защото би следвало да се провеждат в цялата страна. Никоя държава в демократичния свят не е признала т.нар. "референдум" за независимост на Крим, който Русия анексира през 2014 г.