Украйна може да спечели войната с Русия.

Такова мнение изрази шефът на Пентагона Лойд Остин.

Той говори при откриването на срещата на НАТО за Украйна, на която е домакин. Форумът се провежда в американската база "Рамщайн" в Германия. Представители на близо 40 държави участват в нея. Там е и българският министър на отбраната Драгомир Заков. Цел на разговорите е да се обсъди бъдещето на Украйна и защитата на суверенитета й.

"Вашата съпротива вдъхнови свободния свят - обърна се Остин към украинския си колега Олексий Резников и осъди руското нахлуване. - Украйна очевидно вярва, че може да спечели, както и всички ние тук",  добави той.

За срещата базата бе поставена в най-висока степен на защита. Част от поканените кацнаха със самолети директно в базата, не малко пристигат и с автомобили. На срещата участват представители на над 30 държави, като не всички от тях са членки на НАТО. Освен Лойд Остин от американска страна присъства и държавният секретар Антъни Блинкън. Сред участниците е генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Ден преди срещата Блинкън и Остин разговаряха с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. Детайли от този разговор те ще споделят с участниците в срещата днес. 

Ще се обсъдят доставките на оръжие за Украйна и гаранциите за сигурността й в бъдеще. Според някои наблюдатели провеждането й може да е знак за скорошно прекратяване на горещия конфликт в Украйна, но не всички са оптимисти. Тази среща се приема и като провокация от Кремъл. Причината е, че на нея ще се обсъжда не толкова сегашната ситуация, колкото бъдещия суверенитет и модернизиране на армията на Украйна.