"Най-чудовищната глупост, която съм чувал."

Така коалиционният партньор на Кирил Петков - лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, коментира във фейсбук профила си вчерашния призив на премиера гражданите да дарят по една една своя заплата, "за да подпомогнем финансово Украйна за закупуване на боеприпаси". Кампанията на Петков бе веднага разкритикувана, а тя следва невъзможността на правителството да излезе с единна позиция - заради заплахите на БСП, че излиза от властта и един български патрон да отпътува за нападнатата от Русия държава. 

"Тъй като силата е в истината, ще ви кажа един факт. Моят екип е автор на идеята за благотворителната кампания "Българската Коледа". И по-конкретно - Росен Петров, когато работеше за нас. И когато президент беше Георги Първанов в първия си мандат. Ние я правихме в началото, сега други хора я правят. Но "Българската Коледа" съществува и до днес и е помогнала на хиляди деца. Извинете - българският народ е помогнал на хиляди деца. И това е достойно, човеколюбиво и правилно", пише Трифонов.

И допълва:

"А идеята на Кирил Петков, който е министър-председател, българите да даряват пари за оръжие за Украйна, е най-чудовищната глупост, която съм чувал.

Трябва да се даряват пари за спасяване на човешки животи, а не за закупуване на оръжия. Това с оръжието е работа на държавата, а не на обикновените хора".

Преди няколко дни самият Трифонов обяви, че винаги е бил "за" България като държава да вземе решение за изпращане на военна помощ за Украйна. Тъй като и БСП, и "Демократична България" поставиха това като "червена линия" за напускане на правителството, с обратен знак, днес ще заседава коалиционният съвет. Очаква се ДБ да внесе ново искане, с което Народното събрание да задължи Министерския съвет да окаже военната помощ, искана от Украйна.

Това ще стане по реда на текст от правилника за дейността на парламента, позволяващ внасянето на точката, която да бъде гласувана в зала. Подкрепа се очаква да има от ИТН, както и от ГЕРБ и ДПС. От "Продължаваме промяната" щели да гласуват "по съвест", т.е. няма решение на формацията, както и на парламентарната й група. Лидерката на БСП Корнелия Нинова, която по съвместителство е и вицепремиер и министър на икономиката обаче вече се закани, че като ресорен министър няма да сложи подписа си под изпращането на военната помощ.