Русия бомбардира пет ключови жп гари в Западна Украйна по маршрута Киев-Варшава, който се използва за снабдяване на украинската армия с оръжия, но и за визити от чужди държавници.

Утре най-вероятно премиерът Кирил Петков ще използва същия път, за да стигне до Киев. Той вече обяви, че първо делегацията му ще пътува до Полша, а оттам за Киев. Доколко този маршрут вече е сигурен за безопасността на премиера обаче не е ясно.

Полети до украинската столица няма, а автомобилен конвой е твърде лесна цел за вражеските ракети, затова и британският премиер Борис Джонсън, и американският държавен секретар Антъни Блинкен използваха влак, за да влязат от Полша в Украйна.

Блинкен във влака за Киев. Снимка Туитър

След като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен публикува снимки в туитър от жп пътуването си между Полша и Украйна, руснаците решиха да покажат, че този маршрут не е защитен.

Блинкен с украински кондуктори. Снимка Туитър

Руската армия бомбардира пет ключови гари по маршрута от полската граница до Киев, като при ударите загина един човек, а десетки бяха ранени. Няколко участъка от жп мрежата бяха с прекъснато електроподаване и така 11-часовото пътуване от Полша до Киев засега се удължава до 16 часа заради големите закъснения и включването на дизелови локомотиви. 

Тъй като украинската жп мрежа прилича на българската и не позволява високи скорости, преодоляването на 692-километровото трасе отнело 11 часа и за американския държавен секретар, пише "Ню Йорк таймс".

Вероятно по неговия пример премиерът Петков и делегацията му ще кацнат в Полша близо до границата с правителствения самолет, след което ще използват влак до Киев. Днес екипажът на правителствения ербъс вече се готвеше за полета и по обед направи задължителното преди такова пътуване облитане на летище "София".