Корнелия Нинова и партийните й другари от ръководството на БСП решиха партията да не праща човек с премиера Кирил Петков утре в Киев, защото нямало такава нужда - те знаели всичко за войната.

"Изпълнителното бюро на НС на БСП взе решение да не бъде изпращан представител на партията в делегацията на министър-председателя Кирил Петков в Киев.

Ръководството на БСП се обединява около позицията, че е налице достатъчно информация за ситуацията в Украйна и последиците от войната", пише в съобщението на БСП.

Така левицата ще избегне и неудобната ситуацията българската делегация да посочи с пръст с нейния представител в Киев, когато домакините помолят за военна помощ.

От левицата вече се опитаха веднъж да избегнат това - представителите им във външна комисия отсъстваха от срещата с украинския външен министър Дмитро Кулеба.

"БСП още веднъж заявява подкрепата си за изпращане на помощ на Украйна – хуманитарна, защитни средства, храни, медикаменти и медицински материали, за възстановяване на гражданската инфраструктура и др., без военна помощ като боеприпаси и смъртоносни оръжия.

Очакваме решението за цялостната подкрепа за Украйна да бъде взето в София, след консултации между коалиционните партньори, като с това темата бъде затворена и правителството се концентрира върху преодоляването на други проблеми с приоритетно значение като инфлацията, доходите, икономическия растеж, социалната политика", пишат още от БСП.

Очаква се днес след 17 часа коалиционният съвет да обсъди въпроса още веднъж.