Днешната незаконна и неоправдана агресия на Русия в Украйна отново заплашва ядрената сигурнст в Европа.

Това се казва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и еврокомисаря за енергетиката Кадри Симсон. То е по повод 36-ата годишнина от аварията в Чернобилската АЕЦ в СССР. Днес някогашната централа се намира в Украйна.

„Русия взе на прицел и окупира украински ядрени обекти, като безогледно поврежда съоръженията в тях. Незаконната окупация и прекъсването на нормалната работа като предотвратяване на ротацията на персонала  подкопават безопасната и сигурна дейност на ядрените централи в Украйна и значително увеличават риска от инцидент“, заявяват Борел и Симсон.

В деня на трагичната годишнина двамата комисари отново изразяват сериозните си опасения за ядрената сигурност и риска за сигурността, причинени от последните действия на Русия в АЕЦ „Чернобил“. Те призовават Москва да предаде обратно на властите в Киев контрола върху Запорожката АЕЦ и да се въз-държат от други действия, насочени срещу ядрени обекти.

Трагедията в АЕЦ „Чернобил“ се случи на 26 април 1986 г. От радиацията пострадаха редица държави в Европа, сред които и България.