След два провала за изстрелване на новата си ракета към Луната НАСА потвърди, че скоро ще има трети опит за стартиране на мисията Артемис 1. Това ще е във вторник, 27 септември, и ако е успешен, капсулата "Орион" ще се върне на Земята до 5 ноември

От космическата агенция са планирали и четвърта дата - 2 октомври, с връщане на 11 ноември. Времето между тях е преценено така, че да позволи разнообразни логистични задачи - от тестове и проверки на предишните проблеми, до възможност екипите да си починат и да се възстановят различни консумативи по ракетата.

Първият опит за изстрелване на ракетата на 29 август се провали заради проблем с един от основните двигатели. Пет дни по-късно бе вторият опит, при който се появи теч на гориво.

За този полет на борда на капсулата "Орион" - по-просторна от капсулата на "Аполо" - няма хора, но е налице манекен в оранжев летателен костюм, който ще седи в седалката на командира. Манекенът бе кръстен Moonikin Campos чрез конкурс - игра на думи с "луна", "манекен" и Артуро Кампос, инженера от НАСА, който спаси астронавтите от мисията "Аполо 13".

На борда има два други манекена, които ще бъдат ползвани за измерване на космическата радиация.

Капсулата "Орион" е дело на "Локхийд Мартин", "Еърбъс" и Европейската космическа агенция.

Артемис-1 има проста мисия - тестване на всички ракетни и космически системи, влизане в орбита, пускане на десет сателита и връщане на капсулата "Орион" на Земята. Основната цел е да се съберат важни данни за следващите мисии - очаква се Артемис 2 да прати хора в орбита около Луната, а Артемис 3 да заведе за пръв път от половин век човешки същества на лунната повърхност.