Лидерът на Комунистическата партия на Русия Генадий Зюганов обяви пред Държавната дума във вторник, 13 септември, че трябва да се предприеме пълна мобилизация. 

"По какво специалната военна операция се различава от войната? Можете да спрете военна операция по всяко време.

Война, която не можеш да спреш, завършва с победа или поражение. Карам ви да мислите, че се води война и ние нямаме право да я загубим.

Не се паникьосвайте сега. Имаме нужда от пълна мобилизация на страната, имаме нужда от съвсем различни закони", обяви Зюганов.

Ден по-рано Михаил Матвеев, друг комунистически депутат, предложи губернаторите и депутатите да заминат като доброволци на фронта. Губернаторът на Хабаровския край Михаил Дегтярьов от своя страна заяви преди дни, че би заминал за Украйна като доброволец, но не можел, тъй като нямал право да напуска отговорния си пост.

След това жителите на региона стартираха петиция с предложение "да помогнем на губернатора да сбъдне мечтата си да отиде да се бие в Донбас", подписана от няколко десетки хиляди души.

Междувременно в Русия продължават масово да завеждат наказателни дела по заради "дискредитация" на руската армия.

На 8 юли в Москва градският секретар Алексей Горинов от Красноселския район беше осъден на седем години колония с общ режим въз основа на статия с "фалшиви новини". Според съда политикът направил редица изявления "с данни за Въоръжените сили на Руската федерация, които не отговарят на действителността".

По-специално Горинов определил "специалната военна операция" в Украйна за "война" и обвинил руската армия за смъртта на украински деца.