Контраофанзивата в Харковската област и паническото изтегляне на руските сили може да маркират повратна точка във войната в Украйна. Те покачват натиска върху Москва да осигури допълнителни войски, които да запушат пробойните в отбраната на северния фронт.

Това обясняват пред "Вашингтон пост" информирани официални представителите на САЩ и други западни държави, пожелали да запазят анонимност.

Дали Украйна ще си върне скоро нови територии зависи от следващите ходове на руския президент Владимир Путин - по-конкретно дали ще обяви мобилизация, или пък отнякъде другаде ще осигури подкрепления за руската армия, обясняват източниците на американския вестник.

В рамките на няколко дни украинската армия успя да освободи почти цялата Харковска област, която Русия завладя още в началото на инвазията. Скоростта на изтеглянето е шокирала руските командири, отбелязват източниците на "Вашингтон пост".

"Руснаците са в беда", обясни един от тях. "Въпросът е как ще реагират, но слабостите им бяха изобличени и те не разполагат с достатъчно голям личен състав, нито с резерви."

Друг източник посочи, че украинските сили се придвижват предпазливо и консолидират територията по пътя си. Според него руските сили са осъзнали, че не разполагат с ресурсите да съхранят контрола над Харковската област. Някои от тях дори са изоставили танковете, бронираните си автомобили и мунициите си преди да избягат.

"Като цяло според нас украинците постигат напредък в борбата си за освобождаване и възвръщане на териториите в Южна и Източна Украйна", каза пред Ройтерс американски военен представител, който поиска да остане анонимен.

"Смятаме, че в околностите на Харков руските сили до голяма степен са отстъпили позициите си на украинците и са се изтеглили на север и на изток. Много от тези сили са се прехвърлили през границата в Русия", изтъкна той.

Източниците на "Вашингтон пост" не смятат, че Путин ще предприеме екстремни мерки като употреба на химическо или ядрено оръжие. Според някои от тях руснаците разполагат с потенциала да се прегрупират и да организират контраофанзива в бъдеще.

Но последните успехи на фронта са вдъхнали надежда сред украинците, че може за отрицателно време да освободят още обширни територии. Източниците на "Вашингтон пост" посочват, че дори по-значителна за изхода на войната би се оказала южната контраофанзива - към Херсон.

Зеленски: От началото на септември освободихме над 6000 кв. км. територия

От началото на септември Украйна е освободила над 6000 кв. км. територия. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски в среднощно изявление. Вчера украинските войски разшириха превзетата от тях територия в Харковската област, като на места стигнаха до североизточната граница на страната и заявиха, че са пленили множество руски войници, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорител на украинското военно разузнаване заяви, че руските войски масово се предават, тъй като "разбират безнадеждността на положението си". Съветник на украинския президент заяви, че военнопленниците са толкова много, че започват да се свършват местата, където могат да бъдат настанени.

"В някои райони на фронта нашите защитници достигнаха държавната граница с Руската федерация", заяви Олег Синегубов, губернатор на Харковска област.

Руското министерство на отбраната призна за неуспеха, като през уикенда заяви, че войските му ще бъдат изтеглени, за да се прегрупират в източната Донецка област.