Русия спря доставките на газ за Полша. Това потвърди „Газпром” в изявление, пуснато преди минути, предаде "Нова телевизия". Там пише, че газът ще спре в сряда сутринта, но според полски медии това вече се е случило. Полша нарече спирането "нарушение на договора" и увери, че ще си търси правата. 

Полша е сред държавите, които отказаха на Русия да плащат за газа в рубли, но досега на останалите такива страни доставките не са били спрени. Варшава купува около 60 процента от газа си от Москва.

Спирането не е проблем в момента, защото потреблението е ниско и количества в хранилищата има. Дългосрочният договор на Полша с „Газпром” изтича в края на тази година. По-рано поляците казаха, че няма да го подновят, а ще внасят синьо гориво от Норвегия.

Полша е сред най-твърдите съюзници на Украйна в Европа от началото на инвазията. Тя многократно отправи призиви към ЕС да изпрати повече тежки оръжия в подкрепа на украинските защитници.

Вчера полският премиер Матеуш Моравецки обяви, че страната му е изпратила танкове на Украйна без да даде повече подробности. 

Днес Варшава наложи санкции на 50 руски олигарси и компании, включително и "Газпром", производителя на химикали и торове "Акрон", както и компаниите за търговия с въглища "СУЕК Полска" и "КТК Полска".