Евродепутати поискаха част от огромните печалби на енергийните гиганти в ЕС да бъдат пренасочени към домакинствата като част от мерките срещу високите цени на енергията.

По време на дебат в Европейския парламент в Страсбург някои от тях заявиха, че солидарността и отговорността трябва да вървят заедно.

Според левицата част от хората ще бъдат изправени пред алтернативата дали да си платят сметките за ток, или да си купят храна и лекарства.

Французойката Валери Айе от либералната група „Обнови Европа” (ОЕ) изтъкна, че Русия е виновна за растящите цени на енергията.

„Истината е, че именно Европа ни защитава и ще продължи да прави това и утре. Защото ние ще принудим гигантите, които реализират огромни печалби, да плащат дължимото - „Ени”, която печели 4 милиарда евро, „Тотал” - 5 милиарда, „Шел” - 11 милиарда.

Време е техните свръхпечалби да бъдат пренасочени към най-уязвимите”, каза тя.

Същата теза изложи по-рано и еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

„Нефтените, газовите компании и тези, които работят на въглища, също правят огромни и неочаквани печалби. Затова обмисляме солидарна вноска от тяхна страна. Техните приходи трябва да се насочат в помощ на уязвимите индустрии или да се реинвестират в по-чисти технологии”, заяви тя пред депутатите.

Симсон обаче призна, че няма магическа пръчка за сваляне на цените на енергията. По думите й Комисията проучва възможностите за хоризонтален таван на вноса на газ в ЕС, като все още няма единодушие за таван върху вноса на руското „синьо гориво”.

За таван се изказа и българският евродепутат Илхан Кючюк (ДПС/ОЕ). Това според него е най-добрата мярка срещу шантажа.

„На второ място, трябва увеличаване на доставките на втечнен газ и безспорно осигуряване в най-кратки срокове на наличната инфраструктура“, продължи той.

Кючюк настоя и за временно отделяне на цената на тока от тази на газа.

Българският представител изтъкна, че могат да се направят много неща и в социалната политика.

„Вече имаме опит с ваучери, трябва да се насочим натам. А когато говорим за дългосрочни решения, диверсификацияга е повече от необходима“, обобщи той.

Очаква се утре председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен да обяви част от предложенията в тази насока в речта си „За състоянието на Съюза”.

Извънреден Съвет „Енергетика“ е насрочен за 30 септември.