"Газпром" напълно е спрял да доставя газ за "Булгаргаз" и за полската PGNiG заради неплащането в рубли в установения срок. Това се казва в съобщение на руския газов холдинг от днес, 27 април, цитирано от Ройтерс. 

"Газпром" спря напълно доставките на газ за "Булгаргаз" и PGNiG поради липсата на плащания в рубли", се казва в изявление на компанията.

Руската газова компания също така припомня, че България и Полша са транзитни страни и "в случай на неразрешено отклоняване на руски газ от транзитните обеми за трети страни, доставките за транзит ще бъдат съкратени с този обем".

По-рано през деня стана ясно, че доставките на газ от Русия към Полша са нараснали, след като по-рано спаднаха до нулата, предаде Ройтерс.

Физическите газови потоци по газопровода "Ямал-Европа" са били на ниво 3 449 688 киловатчаса към 06:22 часа централноевропейско време (07:22 часа българско време). Това показват данни от мрежата на газопреносните оператори на Европейския съюз за днешния ден. 

Варшава определи спирането за "нарушение на договора" и увери, че ще търси правата си.

Украйна обвини Москва, че чрез врътването на кранчето се стреми да изнуди Европа в опит да разбие солидарността между съюзниците. Единственото на континента спомогна за налагането на тежки санкции срещу Русия и финансирането на украинската отбрана. Полша е сред страните, които настояват за най-строги мерки срещу Кремъл.