Българското правителство е подготвено за този сценарий, няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите, каза премиерът Кирил Петков по повод писмото за спиране на доставките на газ към България.


Грубо нарушение на техния договор и шантаж - така определи решението на "Газпром" премиерът преди началото на редовното правителствено заседание.

 


"Няма да се поддадем на подобен рекет. Преглеждаме всички договори, включително този за транзит. След милиардите похарчени за турски поток виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе. Имаме джип на "Аркад" в гаража на г-жа Арнаудова и нямаме диверсификация. Радвам се, че в последните 4 месеца фокусирахме толкова много върху гръцката връзка и юни ще е готова, (гръцкият премиер Кириакос) Мицотакис потвърди тази сутрин в разговор с мен. (Председателката на Европейската комисия) Урсула фон дер Лайен ми каза, че едностранно нарушаване на договора не е проблем само на България, а на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи", добави Кирил Петков.