И без да сме дали оръжие на Украйна, "Газпром" ни спря кранчето. От утре.

"Ами сега?", както се питаше в една телевизионна игра.

Министърът на енергетиката Александър Николов ще ни успокоява утре в 9 часа с изявление. Междувременно, неговото министерство казва:

"Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България."

Дата на спирането на газа - утре, съвпада с отпътуването на премиера Кирил Петков за Киев, където трябваше да прояви солидарност и да се снима с президента Володимир Зеленски.

Също от утре "Газпром" спира газа на Полша. Причината за отрязването на Варшава според руснаците - отказват да плащат в рубли.

Полша осигурява около 60 процента от газа си от Русия. Спирането не е проблем в момента, защото потреблението е ниско и количества в хранилищата има. Дългосрочният договор на Полша с „Газпром” изтича в края на тази година. По-рано поляците казаха, че няма да го подновят, а ще внасят синьо гориво от Норвегия.

Тактиката на българската страна в утрешното изявление на министъра вероятно ще е същата - да заяви, че не приемаме новият начин на плащане, защото тази вечер Министерството на енергетиката обясни, че новите правила с преводи в рубли за газа били рискови за нас, но не съобщават дали сме отказали да извършваме плащания оттук-нататък:

"Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи.

След извършен анализ от страна на държавното дружество "Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация."

 

Късно вечерта коментар дойде и от шефа на кабинета на премиера Петков - Лена Бориславова. Тя заяви, че "няма основание за притеснение и няма риск за енергийната сигурност на страната." По думите ѝ от месеци българското правителство е било готово за подобен сценарий.

"Има подсигурени алтернативни доставки и няма причина за паника"

Какво е положението с газа у нас? 

България е свръхзависима от руския газ, но не и от газа като цяло. Около 10% от българските предприятия използват горивото за индустриални цели, а огромната част се използва от топлофикациите. Те обаче могат да работят на алтернативно гориво, от което имат запас по закон. Газът представлява и около 10% от българския енергиен микс. 

До днешния развой на събитията се стига след като първо министърът на финансите Асен Василев обяви, че няма да се търси подписване на нов договор с "Газпром". Настоящият изтича в края на тази година. После обаче бе решено, че Европейската комисия ще води преговорите за новите договори в целия блок. Голямата драма дойде от искането на Русия да се плаща в рубли, макар схемата да не предполага директно изпращане на руска валута в "Газпром". ЕС отказа, включително и България. 

Договорът ни предполага, че София е платила до края на месеца и спирането на доставките на 27 април предполага нарушение на контракта. 

България изгради газопровода "Балкански поток", но няма как да получава газ по него. Той е транзитен газопровод до Сърбия и Унгария. Русия е платила транзитните такси до 2023 година. Това означава, че България може да предприеме реципрочни действия и да спре доставките до съседката ни. 

Казано накратко - в момента България няма особено голям проблем от спирането на доставките. Топлофикациите приключват сезона, стъкларските заводи могат да работят с амоняк, а "Лукойл", който използва газ за рафинирането на петрол може да ползва азерския газ и запасите в Чирен. В дългосрочен план обаче трябва увеличение на доставките от Азербейджан, дори на по-висока цена, и нови алтернативни доставки на втечнен природен газ.