Европейската комисия реши да изпрати уведомително писмо до Унгария с предупреждение, че ще спре плащанията от еврофондовете, съобщи нейният зам.-председател Маргаритис Схинас.

То е подписано от еврокомисаря по бюджета Йоханес Хан.

Причина са злоупотреби, свързани с обществени поръчки в страната и ощетили бюджета на ЕС. По-точно става дума за проблеми с контрола, одита, прозрачността и отчетността в тази сфера.

Властите в Будапеща пречат и ограничават разследванията на измамите, което води до сериозна финансова корупция и нарушение на европейското законодателство. Проблем е и липса на ефективна рамка за борба с корупцията в Унгария. Липсва и независимо разследване на финансовите измами.

Процедурата

За първи път ЕК изпраща уведомително писмо в рамките на новия механизъм за условност, обвързващ получаването на еврофондове с върховенството на закона в страните членки.

Това е и първата от формалните стъпки от процедурата, която би могла да доведе до евентуално спиране на еврофондовете.

Уведомителното писмо обаче не е правно обвързващо. То само дава началото на дискусия със засегнатата държава. В  писмото си ЕК посочва проблемите, заради които има сериозни опасения, че не се спазва върховенството на закона, че то може да бъде нарушено, че тези нарушения засягат финансовите интереси на ЕС по достатъчно пряк начин.

Комисията смята, че няма други налични процедури за по-ефективно справяне с тези проблем.

Засегнатата страна – в случая Унгария, разполага със срок от два месеца да отговори на писмото. Властите трябва да дадат обяснение и да предложат начин, по който нарушенията да бъдат прекратени.

Ако това не се случи, процедурата ще продължи. Това означава, че след като ЕК пролучи отговора, тя ще оцени ситуацията и ще реши, че проблемът не е разрешен. Комисията ще поиска от страната членка по-подробни обяснения на проблемите и мерки за разрешаването им.

И ако пак не се стигне до споразумение, най-крайната стъпка на Колегиума на комисарите е предложение за непосредствени мерки, които да се приемат от Съвета на ЕС, а именно спиране на плащанията по европейските фондове. Комисията трябва да изпрати становище до Съвета, който трябва да реши с квалифицирано мнозинство дали да бъдат одобрени или не мерките, ппредложени от ЕК, за опазване на бюджета на Общността. Квалифицирано мнозинство означава най-малко три пети от страните членки (15 от 27), в които живеят поне две трети от населението на ЕС, или 149 милиона души.

Цялата процедура, започната днес, може да трае от 5 до 9 месеца, смятат от Комисията. Срокът важи при положение, че се стигне до най-крайната мярка.

Мерките, които ще бъдат наложени, нямат нищо общо с каквито и да било санкционни режими, обясниха от „Берлемон“. Те просто ще бъдат съразмерни на щетите, нанесени от държавата нарушител на бюджета на ЕС.

Регламентът, по който започва днешната процедура, е в сила от 1 януари 2021 г.  Но наказанията няма да важат само за Многогодишната фитнансова рамка, обхващаща периода 2021-2027 г. Те ще важат и за следващи периоди.