Позабравената магистрала Русе-Велико Търново, част от Паневропейски транспортен коридор 9, влезе във фокуса на вниманието на служебното правителство. На днешното си заседание кабинетът е взел решение да обяви изграждането й за национален приоритет и да започне веднага работа по нея.

Това обяви регионалният министър Иван Шишков на брифинг след заседанието на Министерския съвет. Магистралата става национален обект, което ще осигури по-бързи и лесни процедури за одобряване и отчуждаване, посочи Шишков.

Имаме подробен устройствен план (ПУП) и идеен проект. Другата седмица Шишков щял да издаде заповед за свикване на експертен съвет към МРРБ и в рамките на 10 дни ще одобри ПУП-а. "Успоредно трябва да започне проектирането и на техническия проект, защото толкова сме изостанали с пътната инфраструктура", констатира служебният министър. Конкретно ще се започне с проектирането на трасето от Русе до Бяла.

"По тази точка имаше изключителна подкрепа от целия Министерски съвет, изключителна подкрепа, всички министри се изказаха. Всички разбираме, че трябва да се сложи ред в изграждането на автомагистралите, бавно и методично да ликвидираме 10-годишния хаос в проектирането и изграждането на пътищата", заяви още.

Общата планирана дължина на автомагистралата с работното име "Русе - Велико Търново" е 133 км. Работата по нея формално започва през 2015 г. През юли тази година Агенцията за държавна финансова инспекция обяви, че започва проверка на обявената две години по-рано обществена поръчка за първите два участъка от трасето (Русе-Бяла и обходът при Бяла) за близо 1 милиард лева - заради с над 50 на сто завишената индикативна стойност и липсата на конкуренция. Резултати към момента не са оповестени.

Днес кабинетът е одобрил и изменение в Общия устройствен план на София - заради разширението на третата метролиния - през кварталите "Гео Милев" и "Слатина" до зала "Арена Армеец", бул."Цариградско шосе" и Окръжна болница. Трасето ще е 6-километрово и ще има шест станции.