"Пълна идиотия", "хаос", "незаконно строителство", "истинска строителна илюзия", "кома". Ще се прави "втора първа копка".

Така служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков, неуморен в инспектирането и "пускането" на важни инфраструктурни обекти, обрисува ситуацията с изграждането на автомагистрала "Хемус". Шишков избра днес да посети Лот 3 - 17-те километра от пътен възел "Каленик" до пътен възел "Плевен", тъй като, по думите му, "дотук свършва истинското строителство на "Хемус". Зад нас, на около 200-300 метра, започва този хаос, който бяхме намерили в бъдещото строителство - незаконото строителство на 4-ти и 5-ти лот и истинската строителна илюзия на 7-ми и 8-ми лот, за който няма и трасе".

Импровизираният брифинг за медиите "на терен" започна с въпроса на журналист, дочул разговор между Шишков и придружаващите го лица. В него била изтървана репликата "Това е пълна идиотия". Та, на въпрос какво е "пълна идиотия", министърът отвърна:

"Направихме плащане в последните няколко дни за големите инфраструктурни обекти. Образно казано, мога да кажа, че извадихме тези обекти от икономическата кома, в която бяха изпаднали.

Думите "идиотия" на практика са продължение на това, което вие ме попитахте. За съжаление, в това време, в което се е строяло с много по-бавни темпове, е имало изменения в проектната документация, имало е проекти, които е трябвало да бъдат направени, така че към днешна дата, сега когато разплащаме обекта и може да бъде продължено, се оказва, че тези изменения в проектната документация все още не са готови. Това ми бяха думите".

След което даде пример с изменения в проектите за мостовите съоръжения. "В това няма нищо лошо, лошото е, че се е загубило време, а знаете, че аз съм изключително чувствителен на тема не само качество, а и на тема срокове. Сега ще поискам да бъде направена много точна сметка това забавяне до какво ще доведе", закани се Шишков и обеща бързо одобрение на изменената проектна документация.

След което подкара лот по лот.

"Ще ви поканя на откриването на буквално втора първа копка за първи лот", посочи Шишков, визирайки установеното неизпълнение на някои обекти.

Лот 2 пък бил най-критичен, тъй като е възложен последен, но от него е зависим Лот 3. 

"Това е част от онова лошо проектиране. Трябва да бъде ускорено изрдаждането на Лот 2 като най-изостанал. Ако не бъде построен, Лот 3 няма да има как да се ползва. Възлагаме 1, възлагаме 3, и след това 2. Това е абсурд", възмути се министрът. 

Както е известно, бившият служебен министър Виолета Комитова, чийто заместник Шишков бе тогава, обяви миналата година, че лотове 4, 5 и 6 имат одобрен подробен устройствен план, но няма приключено отчуждаване, няма одобрени инвестиционни проекти и няма издадено разрешение за строеж. В същото време в участък 4 са построени десетки километри път без разрешение, незаконен строеж имаше и на близо 10-километров участък в Лот 5. 

Сега Шишков отчете, че са приключили отчуждителните процедури за 4 и 5. Но "хвърли камък" по предходния парламент:

"За съжаление, никой не си направи труда да внесе в Народното събрание текст така, че да бъде търпимо незаконното строителство, защото към днешна дата можеше да имаме не само започнало отново строителство, защото към днешна дата възобновяваме строителството на "Хемус" 1,2 и 3 буквално... Но можеше да имаме започнало строителство и на 4-ти и 5-ти лот.

За съжаление, това време беше пропуснато".

Затова и Шишков е изготвил предложение за изменение на Закона за устройство на територията за обявяване за търими тези незаконните строежи, "които бяха допуснати в строителния хаос от времето на управлението на ГЕРБ".

(В интерес на истината, бившият министър Гроздан Караджов през целия си мандат това обясняваше - че ако тръгнат разплащания, без да са направени законови изменения от НС, този, който ги нареди, ще стане клиент на прокуратурата, защото би нарушила закона. Той предлагаше инхаус договорите в пътното строителство да бъдат узаконени като договори за строително-монтажни работи - б.р. на Клуб Z) 

След това изявление Шишков тръгна да инспектира, но не и преди да се закани, че щом служебният кабинет плащал (защото само той плащал), оттук нататък щяло да има редовни проверки.