„И България, и Полша сега получават в момента газ от своите съседи в ЕС. И това показва преди всичко огромната солидарност между нас“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя направи второто си за деня изявление по повод едностранното спиране от страна на „Газпром“ на газа за България и Полша.

Съобщението е  поредна провокация на Кремъл, смята Фон дер Лайен. Тя обаче допълни, че този ход не е изненада. Кремъл използва изкопаемите горива в опит да изнудва ЕС. 

Комисията е готова за това в тясно сътрудничество и солидарност със страните членки на Съюза и международните партньори.

„Отговорът ни ще бъде незабавен, единен и координиран“, увери Фон дер Лайен.

На първо място, ЕК ще гарантира, че решението на „Газпром“ има възможно най-слабия ефект върху европейските потребители. Днес страните членки са се срещнали в рамките на координационната група по газовите въпроси. България и Полша са информирали останалите за ситуацията.

Това, че двете страни получават в момента газ от съседите си, показва и ефективността на направените преди това инвестиции.  ефективността в инвестициите в интерконектори и друга газова инфрактруктура. 

ЕК ще засили работата си в т.нар. регионални групи, състоящи се от страни членки. Те могат да гарантират най-непосредствена солидарност една към друга, ако е необходимо. Това ще смекчи ефекта от възможни прекъсвания на снабдяването с газ.

На второ място, Комисията ще продължи работатат си, за да гарантира доставки и съхраняване на газ в средносрочен план. Планът за действие, известен като REPowerEU, ще помогне за значителното намаляване на зависимостта на ЕС от руски изкопаеми горива още през тази година.

Фон дер Лайен припомни, че ЕС има споразумение със САЩ за допълнителен внос на втечнен природен газ през тази и следващите години.

Освен това Комисията работи „ръка за ръка“ със страните членки за гарантирането на алтернативни доставки и от други партньори.

В дългосрочен план REPowerEU ще помогне на ЕС да премине към по-надеждни, по-сигурни и по-устойчмиви енергийни доставки. Брюксел ще представи своя план за ускоряване на зеления преход през май.

„За да бъда съвсем ясна – всяко евро, което инвестираме във възобновяеми източници и енергийна ефективност, е авансово плащане за нашата бъдеща енергийна независимост“, обобщи председателят на ЕК.

Урсула фон дер Лайен Тя окачестви последната стъпка на Русия като агресивна и заяви, че тя напомня, че ЕС трябва да работи с надеждни партньори.

Френското председателство на Съвета на ЕС ще свика съвсем скоро извънредна среща на енергийните министри, стана ясно от изявлението.

„Днес Кремъл отново се провали в опита си да посее разделение сред страните членки. Иде краят на епохата на руските изкопаеми горива в Европа“, завърши председателят на Комисията.

Плащането на газа в рубли е подкопаване на санкциите срещу Русия, отговори Фон дер Лайен на журналистически въпрос. Той бе във връзка с твърденията, че снякои западни компании са готови да изпълнят искането на „Газпром“.