Това не е изнудване. Русия е била и остава надежден доставчик на енергийни ресурси за своите потребители.

С тези думи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли в сряда обвиненията, че Москва е използвала доставките на природен газ като инструмент за изнудване.

Миналата вечер руският енергиен гигант "Газпром" спря износа на руски газ за Полша и България.

Новият механизъм за плащане на газ в рубли бил предизвикан от безпрецедентните недружелюбни стъпки, предприети от някои страни, обяснява Песков. По време на брифинга си той отказа да оповести колко държави са се подчинили на волята на Москва.

Необходимостта от преминаване към плащане на руски газ в рубли била продиктувана от факта, че значително количество резерви бяха откраднати от Руската федерация, допълва той.

"Условията, които бяха фиксирани в добре познатия президентски указ, което означава нов начин на плащане, неговата необходимост беше причинена от онези безпрецедентни недружелюбни стъпки в областта на икономиката и финансовия сектор, които бяха предприети от неприятелски държави срещу нас", каза говорителят на Кремъл.

Той допълни, че плащането от страна на Полша и България по договори за газ в правилната форма (в рубли) ще бъде основа за подновяване на доставките.

"Плащането в правилната форма ще бъде основа за продължаване на доставките", каза той пред журналисти.

На въпрос дали руският президент Владимир Путин планира да има контакти с колеги от България и Полша за обсъждане на ситуацията с доставките на газ, Песков отговори твърдо:

"Няма такива планове".

Той не изключи, че и на други страни в най-скоро време ще бъде врътнато кранчето, ако откажат да заплащат в рубли.

"С наближаването на крайния срок за плащане на газа, ако някои потребители откажат да плащат по новата система, тогава указът на президента на Русия Владимир Путин, разбира се, ще бъде изпълнен", каза говорителят и увери, че Русия е готова да понесе последиците, ако страните откажат да се съобразят с желанието на Москва.