Бившият руски президент Дмитрий Медведев за пореден път изля гнева си срещу Украйна и колективния Запад в "Телеграм". Този път с цитати от последната книга на Библията - "Апокалипсис". 

В коментара си настоящият зам.-секретар на руския Съвет за сигурност предупреждава западните страни, че конфликтът може да се разшири, ако продължат подкрепата си за Украйна.

Критиките на Медведев са провокирани от публикувания вчера документ от украинското президентство под името "Международни гаранции за сигурност на Украйна: препоръки". Той е изработен от експертна група, ръководена от шефа на канцеларията на президента Андрий Йермак и бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Като основни гаранции в документа са записани инвестициите във военно-промишления комплекс на Украйна и обучението на въоръжените сили на страната под егидата на ЕС и НАТО.

Посочени са и потенциални гаранти на сигурността на Украйна - САЩ, Великобритания, Канада, Полша, Италия, Германия, Франция, Австралия, Турция, страните от Източна и Централна Европа и балтийските държави. В документа също се споменава, че Киев няма намерение да се откаже от членството си в НАТО, изтъква се, че то даже е вписано в Конституцията на Украйна, както и че присъединяването към алианса е суверенно решение на страната. 

Медведев определя този проект за "пролог към Третата световна война".

"Разбира се, никой няма да даде никакви "гаранции" на украинските нацисти. В крайна сметка това е почти същото като прилагането на чл. 5 от Северноатлантическия пакт".

След това бившият президент адресира "нашите заклети приятели - западните началници от различен калибър, към които е отправен този истеричен апел".

"Ако тези глупаци продължат необузданото напомпване на киевския режим с най-опасните видове оръжия, тогава рано или късно военната кампания ще премине на друго равнище. От нея ще изчезнат видимите граници и потенциалната предвидимост на действията на страните в конфликта. Тя ще следва собствен военен сценарий, включвайки нови участници в него. Винаги така се е случвало".

След това Медведев се фокусира върху една от любимите му теми през последните месеци - "чистите апартаменти" на Запад. Докато обикновено обаче плаши Запада със студена зима без руски газ, днес руснакът предрича адски огън.

"И тогава западните страни няма да могат да седят в чистите си къщи и апартаменти, смеейки се на това как постепенно отслабват Русия чрез подставени лица. Всичко ще пламне около тях. Те буквално ще изгорят земята и ще разтопят бетона. Ние също ще пострадаме тежко. Всички ще бъдат много, много зле. Нали така е казано: "От тия три язви - огъня, дима и жупела, излизащи от устата им, умря третината от човеците".

Бившият президент критикува "тесногръдите политици и техните глупави мозъчни тръстове", които обяснявали "как могат да се справят с нас, без да влизат в пряка война".

"Тъпи идиоти с класическо образование", поетично въздъхва за финал Медведев.