Броят зрители на популярния сериал "Короната" по Netflix експлодира в последната седмица, съобщи в. "Гардиън". Сериалът, започнал през 2016 г., е фокусиран именно върху живота на кралица Елизабет II, която почина миналия четвъртък на 96 години.

Онлайн платформата отчита увеличение от 800% на зрителите на първия сезон във Великобритания, който е фокусиран върху първите й години на трона. С общо 400% се е качил зрителският интерес по света, а сериалът се върна обратно в топ 10 най-гледани по Netflix.

Същевременно от студиото обявиха преди дни, че правят кратка пауза на снимането на петия сезон. И няма да снимат и в деня на погребението на британската кралица.

В предстоящия сезон ще се отразява най-скорошната част от управлението на Елизабет II - последните 20 години. Очаква се да има и шести, последен. В различните сезони различни актриси влизат в ролята на кралицата - сега ще е Имелда Стонтън (известна с много различна роля на проф. Ъмбридж в "Хари Потър", но активна и в множество популярни британски филми и сериали). В предишните сезони я играха Клеър Фой и Оливия Колман.

Сериалът е получил 11 награди "Еми" от началото си досега, високо оценен е от критиците, но четвъртият сезон бе особено критикуван от симпатизанти на монархията и от близки на кралското семейство. Ако по-ранните се възприемаха като исторически, последният и предстоящият показват много по-скорошни събития.