България има осигурени доставки на газ и извън тези от "Газпром" и ще помогне на Украйна да спечели войната срещу Русия. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите, макар да не каза директно, че ще им дадем оръжие. Тази вечер премиерът Кирил Петков заминава за Киев.

Василев даде пресконференция в БТА от името на ръководството на партията заедно с другия съпредседател Кирил Петков (премиер) и членовете на ръководството Никола Минчев (шеф на парламента), Калина Константинова (вицепремиер), Николай Денков (министър на образованието), Лена Бориславова (началник на кабинета на премиера). 

Газ в рубли няма да плащаме, бе категоричен Асен Василев. Утре той отива в Брюксел, за да настоява Европейската комисия да побърза с организирането на общи покупки на енергоносители.

Когато войната дойде на нашия праг...

"След войната в Украйна имаме безпрецедентна икономическа агресия срещу България, а руската посланичка си позволи изказвания, несъвместими с нейния пост. Въпреки че директно не сме изпращали оръжие към Украйна, всички тези неща от страна на Русия се случват. През Втората световна война  не обявяваме война на СССР, не изпращаме войски на източния фронт, но СССР обявява война на България. Политиката да се преструваме, че няма агресор, не работи. Когато войната дойде на нашия праг, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора. В този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресора. Позицията, която Радев изрази, че давайки оръжие, ние продължаваме конфликта, е позорна. В нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че това е нормално. Аз смятам, че Украйна ще победи и ние трябва да ѝ помогнем да победи", каза Асен Василев.

Репликата към Радев бе по повод думите на президента от днес, че правителството дължи категоричен отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, чии интереси обслужва – техните или нечии други.

Говорили сме с Гърция и с Италия за доставки на газ, допълни финансовият министър. 20 млрд. куб м могат да влязат от южна посока и да излязат към Сърбия и Унгария. Утре имаме срещи в Брюксел, за да ускорим работата по общите покупки, каза Асен Василев.

Вицепремиерът категорично иззе лидерската роля на пресконференцията от началника си в правителството Кирил Петков, който непрекъснато изместваше темата за оръжието за Украйна ту с реплика, че имаме моряци и кораб в рискова ситуация, а и жито в Одеса, което също може да дарим на Украйна.

 

И без гръцка връзка можело да има диверсификация

Асен Василев заяви, че от "Булгаргаз" е извършено плащането, но от "Газпром" са спрели газа въпреки направения превод.

"Имаме некоректна страна. Не може да кажем, че това ни учудва - същият проблем бе през 2009 и 2014 г. Очаквахме тези проблеми и се готвехме от февруари т.г.

Незнайно защо дълги години диверсификацията се свързваше с гръцката връзка - но всъщност от Гърция и Турция без гръцката връзка може да доставяме 20 млрд. куб. м газ общо. Потреблението на България е 3-3,5 млрд. Да се твърди, че нямаме трасета освен тези за руски газ, е смешно. Да се разчита на гръцката връзка е извинение да не си направим диверсификацията и това извинение се ползва вече 15 години. 

Едни предишни правителства уж ни диверсифицираха 100 на 100. Нямаме намалено подаване до крайните абонати днес, имаме LNG кораб, който разтоварва в Гърция, и газът стига до нас и без интерконектор", каза Асен Василев.

Финансовият министър се оплака и че прокуратурата от средата на януари не прави нищо срещу уволнения бивш директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, за когото били събрани достатъчно данни за извършени действия, за които евентуално може да се потърси наказателна отговорност:

"Булгаргаз" имаше договор за азерски газ за 1 млрд. лв. и той щеше да идва на цени два-три пъти по-евтино от "Газпром". Въпреки това Павлов подписва анекс, с който доброволно се отказва от 60 на сто от количествата, като казва, че не е построена гръцката връзка, а газът може да бъде доставен и в момента през Кулата-Сидирокастро. Щетата за всички нас е между 500 000 и 1 000 000 лева на ден само от този подпис. МВР събра данни срещу г-н Павлов, те са в прокуратурата, от средата на януари тя не е направила нищо по въпроса."

Премиерът Кирил Петков влезе в ролята на конферансие като откри пресконференцията с встъпителни думи:

"В деня, в който Путин спира едностранно газа, "Продължаваме промяната" е партията, която ще защитава българския интерес - независима, свободна и просперираща България. Русия е третирала България като пета колония (вероятно има предвид "колона" - б.р.), има много кръгове, които защитават нейните интереси. В последните три месеца гръцката връзка бе построена повече, отколкото година и половина преди това. Не се опитваме да балансираме там, където виждаме ясна агресия. Имаме ясна позиция по Русия."

Към края си пресконференцията придоби комичен характер, тъй като въпроси задаваха Ива Николова и Илияна Беновска, които се скараха коя първа да вземе думата, както и журналист на име Георги Георгиев, който попита защо правителството "смята да подпомага със заплатите си фашистите в Украйна". 

След това кореспондент на "Евронюз" помоли участниците да повторят най-важното от изказването си на английски, за да не се налага думите им да бъдат дублирани в още неоткритата българска редакция на "Евронюз", която събира екип от около 10 месеца. 

Пресконференцията завърши с призив "Оставка" от Ива Николова.