Очакваме летният сезон с умерен оптимизъм. Той ще е труден сезон, белязан от края на пандемията, но и от войната в Украйна. Считаме, че ръст от порядъка на 20 до 30 процента този летен сезон спрямо миналогодишния би бил постижим, ако твърде динамичната обстановка не се промени драстично.

Това заяви в интервю за БТА заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Тя аргументира умерения оптимизъм за този сезон с информация от летищата във Варна и Бургас, а и от партньорите за записванията за почивки в страната. На летище Бургас има планирани близо 7000 пристигащи полета, а на летището във Варна - близо 3500, за периода от май до октомври, каза Георгиева.

В подкрепа на умерените позитивни очаквания са и окончателните данни за януари и февруари тази година, при които се отчита почти 106 процента ръст на туристическите посещения у нас спрямо 2021 г. Нивата от върховата 2019 г. не са постигнати, но в световен мащаб и в България се наблюдава ръст на тези посещения, посочи заместник-министърът.

Секторът на пътуванията и туризма по света

Тези дни Световният съвет за туризъм и пътувания (WTTC) в свой доклад, публикуван в специализирано издание, посочи, че секторът на пътуванията и туризма ще се върне към предпандемичното си равнище до 2023 г. и ще продължи да се разраства с постоянен темп, който ще надвиши покачването на световния БВП. Очаква се секторът да нараства със среден годишен темп от 5,8 на сто от 2022 до 2023 г. спрямо повишение на световния БВП от 2,7 на сто, както и да създаде 126 милиона нови работни места, бе посочено в доклада.

Последните годишни изследвания на WTTC показват, че секторът на пътуванията и туризма е претърпял загуба от близо 4,5 трилиона щатски долара, за да достигне 4,7 трилиона щатски долара през 2020 г., като приносът към БВП е спаднал с 49,1 на сто в сравнение с 2019 г.; спрямо спад от 3,7 на сто на БВП на световната икономика през 2020 г.

През 2019 г. секторът на пътуванията и туризма е допринесъл с 10,4 на сто в световния БВП - дял, който намалява до 5,5 на сто през 2020 г. поради продължаващите ограничения на мобилността. През 2020 г. са били загубени 62 милиона работни места, което е спад от 18,5 на сто, оставяйки само 272 милиона заети в целия сектор в световен мащаб, в сравнение с 334 милиона през 2019 г. Заплахата от загуба на работни места продължава, тъй като много от тях в момента се поддържат от правителствени схеми за задържане и намалени часове, които без пълно възстановяване на сектора на пътуванията и туризма, биха могли да бъдат загубени, предупреждават от WTTC.

Румънци, поляци и българи "спасяват" българското лятото

От руския и украинския пазар не можем да очакваме туристи това лято, каза още заместник-министърът на туризма и напомни, че те формираха над 10 процента от входящия туристопоток през летния сезон в България. Това означава, че страната ни ще загуби между 300 000 и 400 000 туристически посещения от тези страни, като в някаква степен можем да причислим към тази загуба и посещенията от Беларус, каза Георгиева.

Компенсирането на тази липса се очаква от Румъния, Полша, където по думите на заместник-министъра се наблюдава нарастващ интерес към България като лятна туристическа дестинация, както и от Германия, Словакия и Израел. Продължаваме да разчитаме на вътрешния пазар, допълни Георгиева. Тя изрази очакване положителната тенденция от последните две години на интерес на българите да почиват в родината да се запази и това лято и те да не предпочетат посещенията в Гърция. Заместник-министърът цитира изследвания отпреди 2019 г., според които на годишна база броят на посещенията на българи в Гърция и на гърци у нас са реципрочни.

Цените на чадърите и шезлонгите

Това лято цените на чадърите и шезлонгите ще са на равнището си от последната предпандемична година или ще са на нивата, регламентирани в концесионните договори. Георгиева напомни, че последните две години по инициатива на министерството цените на шезлонгите и чадърите бяха намалени за сметка на намаляване на концесионните възнаграждения. По думите й са възможни различни варианти на съотношението на интереса на държавата, на концесионерите и на потребителите, но това е договорен процес, който не е кратък. Винаги обаче се търси оптималният баланс.

Тя съобщи, че предстои среща с концесионерите и наемателите на плажове през следващия месец - май, на която ще се обсъдят различни постъпили предложения за облекчаване на бизнеса и подобряване на качеството на плажните услуги за потребителите, което не означава непременно намаляване на цените на чадърите и шезлонгите спрямо тези, които са записани в концесионните договори и договорите за наем. Не се планира и промяна в дължимото на държавата концесионно възнаграждение.

Мярката "40 лева"

Георгиева каза, че първото плащане - на 19 април, на хотелиерите по мярката "40 лева" вече е осъществено, като са изплатени 10 509 867 лева с ДДС от 9 на сто. Изплатени са сумите на 313 заявители за 506 обекта по смисъла на Закона за туризма. От тези заявители 85 кандидата са получили помощ в заявения размер, но 228 са получили помощ в по-малък размер от заявения.

Причините за това са няколко, обясни заместник-министърът. Една от тях е, че в заявленията са били посочени нощувки за целия период на програмата - до 31 май, а на първото плащане се осребряват нощувките, извършени от 24 февруари до 31 март. По думите на Георгиева става дума за техническа грешка или объркване от страна на заявителите.

Втората група причини е свързана с дублажи - има пълно съвпадане на идентифициращите данни на украинските граждани и периодите им на престой в различни обекти, като това сега се уточнява. Георгиева каза, че към момента на разплащане близо 3700 души са били дублирани в списъците, приложени към заявленията на няколко обекта. Обясненията за това са различни - може да са просто технически грешки или хората да не са заявили напускането си в хотела, не искам да мисля за злоупотреби, коментира Георгиева. 

В държавните и общинските бази след 31 май

След 31 май, когато е краят на програмата в подкрепа на украинските бежанци, се обсъждат възможности част от бежанците да бъдат настанени и в държавните и общинските бази, като към момента около 670 са обследвани и там могат да се настанят над 20 000 души. Ще се отправи запитване и към хотелиерите в цялата страна, варианти има, допълни заместник-министърът. Ще се работи за успешно интегриране в обществото с усилията на множество български институции, като се създават условия за работа, каза Георгиева и цитира данни от анкета на Агенцията по заетостта към миналата седмица - 21 април, сред близо 10 000 украински граждани, голяма част от които са изразили желание да започнат работа.