Китайският лидер Си Дзинпин и руският държавен глава Владимир Путин ще се срещнат в узбекистанския град Самарканд по време на форума на Шанхайската организация за сътрудничество (включваща Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан и Киргизстан). Двамата ще обсъдят войната в Украйна и други "международни и регионални теми", както и ще предложат "алтернатива" на доминирания от Запада световен ред, съобщиха от Кремъл.

Какво цели Си

Това е първото пътуване на Си в чужбина от началото на пандемията. Той последно напусна Китай през януари 2020 г., за да посети Мианма – само дни преди първият локдаун в Ухан да влезе в сила. Оттогава лидерът не мърда от континентален Китай, с изключение на визитата му през юли в Хонконг.

Според експерти Си отказва да напусне комунистическата страна, за да даде пример на останалите китайски граждани - с кратки прекъсвания в Китай са наложени изключително строги мерки срещу коронавируса, които дори предизвикаха протести в редица градове като Шанхай. Докато повечето страни по света се отвориха, Пекин продължава да затваря цели градове и провинции всеки път, когато има увеличение на случаите на заразени. Визитата на Си в Самарканд може да се разглежда като сигнал към жителите на Китай, че коронавирусът или поне ограниченията, свързани със заболяването, ще бъдат постепенно вдигнати.

Китайският лидер се нуждае от обществена подкрепа преди 16 октомври, когато в Пекин ще се проведе 20-ият Конгрес на Китайската комунистическа партия. На него Си ще се опита да си осигури трети петгодишен мандат начело на страната, с което ще стане най-дълго управлявалият лидер от Мао насам. 

В Самарканд Китай ще търси и международна подкрепа по един от най-важните си външнополитически въпроси - самоуправляващия се остров Тайван, който КНР възприема за своя територия. Миналия месец Пекин организира петдневна военна блокада и учения около острова като реакция срещу историческото посещение в Тайпе на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Какво цели Путин

Посещението на руския президент в узбекистанския град идва след успешната украинска контраофанзива в Харковската област, докато критики срещу Кремъл вече се чуват и по руския ефир.

Москва вероятно ще настоява за по-твърда подкрепа от страна на КНР в конфликта й с Украйна. Путин ще се срещне и с други лидери, включително тези на Индия, Пакистан, Турция и Иран - но срещата му с лидера на Китай "е от особено значение", изтъкна говорителят на Кремъл за външната политика Юрий Ушаков.

Путин също рядко пътува в чужбина. Срещата му с турски и ирански лидери в Техеран през юли беше едва второто му задгранично посещение, откакто руските войски нахлуха в Украйна. Срещата между Путин и Си ще бъде втората през 2022 г. - за последно двамата разговаряха на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари.

Тогава те публикуваха съвместно изявление, в което се казва, че приятелството между страните им "няма граници". Русия нахлу в Украйна дни по-късно - действие, което Китай нито осъди, нито подкрепи. Оттогава досега КНР се стреми да балансира между желанието да съхрани партньорските си отношения с Русия и страха да не бъде санкционирана от Запада.