Евгени Димов владее три занаята - фина дървообработка, инкрустации и металогравюра. Основното с което се занимава обаче е украса на оръжия.

"Пазарът това определи", коментира Димов.

И допълва, че този пазар не е много голям, но всеки който се интересува е запознат къде може да открие това, което търси. Все пак сред българите имало интерес и достатъчно ценители.

В момента Димов намира своите клиенти най-вече чрез интернет. Преди навлизането на глобалната мрежа бизнесът е разчитал на лични контакти с клиентите и на изложенията.

Когато говори за материалите, които използва Димов изтъква, че в България има достатъчно качествени такива. Особено много това важи за българската орехова дървесина, която според него е изключитлено добра. Наскоро той ремонтирал лък на клиент от САЩ. Той бил изработен от американски орех, който според Димов е с много по-лоши показатели от нашия.

Що се отнася до металите, които използва, те са предимно вносни,

Димов започнал да се занимава с тази дейност в началото на 90-те години, като се учил от най-големите майстори по онова време. В средата на 90-те години хобито му станало професия. От 2001 г. той има самостоятелна практика.

Димов живее и работи в Сопот. И изтъква, че по-малкият град за неговия бизнес е предимство.

"Голям град не ми трябва", категоричен е майсторът, изтъквайки по-големите разходи и повечето загубено в придвижване време.

Освен това неговото ателие се намира в две стари къщи. А това е добра търговска опаковка за неговия занаят, "придава му вид".

"Аз съм си на мястото", убеден е.

Очевидно така мислят и други занаятчии, защото в Сопот Димов има много колеги, с които развиват и странични дейности. Като например школата "Майсторчета", в която деца се обучават на различни занаяти.

Тази школа съществува от 10 години и има много деца, които желаят да се запишат в нея. Самият Димов обучава 20 деца и дори епидемията от коронавирус не е спряла дейността им.

В средата на май в Сопот се организира голям пленер на майстори ножари от цялата страна. Той е традиционен и преди епидемията е имало дори международно участие в него.

Всеобщо схващане е, че занаятите лека-полека загиват, защото не издържат на конкуренцията на индустрията. Димов обаче е убеден, че това няма да се случи.

"Индустрията не може да даде душа", коментира майсторът занаятчия.

И пояснява, че индустрията и занаятите са две различни концепции с различаващи се философии.

Според Димов и двете знаимания се допълват и занаятите трябва да са гъвкави и адаптивни. Той самият очевидно се справя доста добре със своята работа.

 

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).