Може или не може да бъде ремонтиран туристическия Княжевски лифт в парк "Витоша"? Частното дружество, което го поддържа, твърди, че това е невъзможно, а главният архитект на София - арх. Здравко Здравков - че е възможен.

И двете страни се позовават и на скъпата (за 50 000 лв.) международна експертиза, която бе поръчана от кметицата Йорданка Фандъкова през 2020 г.

"Реалният проблем, за да не могат да се възстановят съоръженията на Витоша, е действащият Закон за горите. До този извод стигнаха и от Столичната община. Три текста в този закон пречат да бъдат възстановени лифтовете", обяснява адвокатът на "Витоша ски" Петър Петров.

Според него международната експертиза подкрепя тезата на собственика, че ремонт е невъзможен - защото съоръженията са на над 70 години и на практика се изисква цялостна смяна на всичко по лифта. 

"Експертизата предписва да бъдат изградени нови станции, нови фундаменти и нови стълбове, т.е. изцяло нова въжена линия. Няма как чрез ремонт да се подмени абсолютно всичко", подчертава той, съобщава БНР.

Според промените от 2012 г. в Закона за горите подмяната на съществуващите лифтове започва с промяна на статута на територията под самите тях, която в момента се води горска. Същевременно планът за управление забранява изключването на всякаква земя от горския фонд на територията на природния парк. Планът допуска подмяната на съществуващите лифтове, но, за да се подмени един стар лифт по същото трасе, следва да се сменят фундаментите и стълбовете. Тази подмяна, по смисъла на ЗУТ, е строителство, а ново строителство, съгласно действащия план за управление, е забранено.

Столична община обаче е на друго мнение - че "Витоша ски" не иска да харчи пари за лифта, а ремонтът му е напълно възможен. Тази теза защитава главният архитект Здравко Здравков, според когото ремонт е възможен, но не и удължаване на лифта.

В едно нещо "Витоша ски" и общината са съгласни - пречат им законовите рамки, които предпазват парка от злоупотреби със строителство. Според Здравков обаче пречката е в Плана за управление на парк "Витоша".

"Направиха се доста опити за управление на този план, но винаги се среща сериозно неразбиране в необходимостта да бъде коригиран, така че да може да се развива планината по начин, който да е екологичен и да дава възможност лифтовете да бъдат ремонтирани. ... Имаме от едната страна план, който ни е казал какво може и какво не може, от друга страна е желанието на Столична община да се стартират действия, които да дадат възможност и Княжевският, и Драгалевският лифт да бъдат ремонтирани", посочва той.