Дружеството "Витоша ски" не иска да ремонтира Княженския и Драгалевския лифт, които са негова собственост. Това смята кметицата Йорданка Фандъкова, която днес представи актуална информация за делата, които Столична община води с "Витоша ски" пред Столичния общински съвет.

Заповедта за въстановяване на Долна лифтова станция на Княжевския лифт е отменена от съда преди дни, през август се чака и решението за възстановяване на Горната станция. Дружеството е отказало и да съдейства по проекта за възстановяване, който сами са внесли.

"Геодезическото заснемане, което направихме показа, че един от стълбовете, които е на територията на природния парк, не попада в съществуващите стъпки. На среща с главния архитект експертите им заявиха, че изместването е технически възможно. Поисках от тях с официално писмо да коригират решението, но те отказаха да работят по тази възможност", обясни Фандъкова.

 

Затова тя счита,че дружеството дава "празни обещания" и се оправдават с противоречия между Плана на управление на Витоша и Закона на горите. Кметицата е поръчала анализ за правните възможности за възстановяване на Княжеския лифт въпреки нежеланието на собственика.

След това ще подаде нови две заповеди за възстановяване на лифтовете, но тъй като очаква и те да бъдат обжалвани, ще внесе и доклад в СОС, с който да иска подкрепа и одобрение СО да направи сама независима техническа експертиза.

"Ще предложа да привлечем и ние големи световни компании, специализирани в строителството на лифтове, ще издадем точни указания за възстановяване на собственика", допълни Фандъкова.

Нито планината, нито софиянци могат да продължават да бъда заложници на "Витоша ски", отбеляза още тя.