Само дни след като медии съобщиха, че тежките катасторфи в Кресненското дефиле са паднали на нула и два дни след сканадала, при който кола на НСО бе заснета да криволичи въпреки колчетата... част от въпросните колчета вече са история.

Това става ясно от съобщение на АПИ.

Става ясно, че са повредени и изчезнали 11 колчета.

С тази вандалската проява се създават предпоставки за нерегламентирано изпреварване в отсечката, регистрирана от МВР като участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия. От 2016 г. до средата на 2021 г. по това трасе са станали 246 пътни инцидента, а от въвеждането на забраната за изпреварване с монтирането на ограничителните колчета не е регистрирана нито една катастрофа.

По данни на „Пътна полиция“ около 70% от катастрофите в последните години са заради неправилно изпреварване и несъобразена скорост, пишат от агенцията.

Става ясно още, че повредените ограничителни колчета ще бъдат възстановени и отново ще трябва да се изразходват бюджетни средства "вместо да се влагат в нова маркировка, пътни знаци, мантинели и мерки за безопасност".

Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава пътуващите по републиканската пътна мрежа да информират незабавно органите на МВР, ако забележат недобросъвестни граждани, извършващи вандалски актове или кражба на пътни принадлежности.

За повишаване безопасността на движение в 16-километровия участък от път I-1 през Кресненското дефиле /от 380-ти до 396-ти км/ и за изпълнение на екомерките за смекчаване въздействието на трафика върху дивите животни и птици, АПИ работи по проект за обезопасяване на отсечката. Част от тях включват ограничаване на изпреварването, поради недостатъчна видимост, и скорост до 50 км/ч. При спазване на мерките за безопасност преминаването през отсечката отнема до 20 минути.

Казва се още, че по това направление (най-популярно заради хилядите почиващи в Гърция, но и заради трафика на камиони, б.р.) на денонощие минават по над 11 000 автомобила и това е един от най-натоварените участъци в страната.

Работата по обезопасяване на отсечката през Кресненското дефиле не е приключила. АПИ призовава шофьорите да карат внимателно, да спазват стриктно създадената организация за безопасност на движението и да не предприемат рискови маневри в 16-километровия участък.

Проектът предвижда да бъдат поставени и камери на „Пътна полиция“, които да следят за стриктното спазване на правилата за движение в отсечката.