Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и български евродепутат Сергей Станишев обяви решението си да не се кандидатира за четвърти поред мандат начело на ПЕС на предстоящия конгрес  на 14 и 15 октомври в Берлин.

Причините са политически, каза той в петък на пресконференция в БТА.

"Не може да бъдеш председател на ПЕС, ако зад гърба си нямаш силна партия", добави Станишев.

Той подчерта, че не е търсил номинация от ръководството на БСП.

И разкритикува лидерката на соцпартията Корнелия Нинова, че не е посещавала конгреси и други събития на ПЕС в чужбина.

"За съжаление БСП загуби много доверие, много европейска идентичност през последните години, срина се до 8-9 процента", каза бившият председател на партията.

 Такава партия според него не може да претендира за излъчване на лидер на ПЕС.

"В последните години БСП тръгна в друга посока - на "ляв консерватизъм" и на терена на националистите. Тя загуби твърде много доверие у нас и в Европа. Казвайки, че моето решение е политическо, имам предвид, че политическите решения трябва да се основават на реалности и на логика, а няма логика партия, чието ръководство иска да подражава на Виктор Орбан, да излъчи номинация за президент на ПЕС", обясни още той мотивите за решението си.

По думите му условията за лидер на ПЕС са личен авторитет и авторитет на партията, която те издига, "една партия не може да назначи президент на ПЕС, но също така не можеш да бъдеш президент на ПЕС, ако нямаш зад гърба си силна и авторитетна партия".

"Някои сигурно ще ме упрекнат защо правя тази пресконференция сега, по време на кампанията. На първо място, това се налага заради процедурата, която имаме в ПЕС, до 15 септември беше срокът за номинации. Второ, няма неудобен момент да кажеш истината. И трето, както е казал Булгаков в безсмъртния си роман "Майсторът и Маргарита": "Да казваш истината е леко и приятно", каза още Станишев.

Срокът за номинации за председател на ПЕС е изтекъл още вчера, уточни той. Има постъпила кандидатура - на Стефан Льовен, бивш премиер на Швеция.

"Радвам се на тази номинация, той беше много успешен министър-председател два мандата", коментира сегашният шеф на Партията на европейските социалисти .

От 2011 година насам Сергей Станишев беше избиран 4 пъти за председател на ПЕС - един път с временен и 3 пъти с пълни мандати.