Шефът на турското разузнаване е провел множество срещи със сирийския си колега в Дамаск през последните няколко седмици, знак за усилията на Русия да насърчи размразяването между държавите от противоположните страни на войната в Сирия, предаде Ройтерс, позовавайки се на четири източника .

Регионален източник, свързан с Дамаск, каза пред Ройтерс, че Хакан Фидан, ръководител на Националната разузнавателна организация на Турция (MIT), и шефът на сирийското разузнаване Али Мамлук са се срещнали тази седмица в сирийската столица.

Контактите отразяват промяна в руската политика, тъй като Москва се готви за продължителен конфликт в Украйна и се стреми да осигури позицията си в Сирия, където нейните сили подкрепят президента Башар Асад от 2015 г., според две турски официални лица и регионален източник.

Всяко нормализиране на отношенията между Анкара и Дамаск би променило десетилетната война в Сирия.

Турската подкрепа е жизненоважна за поддържането на сирийските бунтовници в последната им голяма териториална опора на северозапад, след като Асад победи бунтовниците в останалата част от страната, подпомаган от Русия и Иран.

Но сближаването е изправено пред големи усложнения, включително съдбата на бунтовническите бойци и милиони цивилни, много от които избягаха на северозапад, за да се спасят от управлението на Асад.

Турция, страна членка на НАТО, има войски на място в района, считани от Асад за окупационни сили.

По време на срещите Фидан - един от най-близките довереници на президента Реджеп Тайип Ердоган - и Мамлук са оценили как евентуално могат да се срещнат външните министри на двете страни, според високопоставен турски служител и източник от турските служби за сигурност.

„Русия иска Сирия и Турция да преодолеят проблемите си и да постигнат определени споразумения...които са в интерес на всички, както на Турция, така и на Сирия“, каза турският официален представител.

Едно голямо предизвикателство е желанието на Турция да включи сирийските бунтовници в преговорите с Дамаск, добави служителят.

Турският служител по сигурността каза, че Русия постепенно е изтеглила някои военни ресурси от Сирия, за да се съсредоточи върху Украйна и е поискала от Турция да нормализира отношенията с Асад, за да "ускори политическото решение" в Сирия.

Източникът, съюзник на Дамаск, каза, че Русия е подтикнала Сирия да започне преговори, тъй като Москва се опитва да укрепи своята позиция и тази на Асад в случай, че трябва да пренасочи сили в Украйна. Русия претърпя зашеметяващи загуби в Украйна през последната седмица.

Последните срещи - включително двудневното посещение на Фидан в Дамаск в края на август - са имали за цел да положат основата за срещи на по-високо ниво, каза източникът.

Високопоставеният турски служител каза, че Анкара не иска да види ирански или подкрепяни от Иран сили - вече широко разположени в контролирани от правителството части на Сирия - да запълват празнини, оставени от руското изтегляне.

Турският служител по сигурността каза, че и Русия не иска да види иранското влияние да се разширява, докато намалява присъствието си.

Дипломат, базиран в региона, каза, че Русия е изтеглила ограничен брой войски от южната част на Сирия по-рано това лято, особено в районите по границата с Израел, които по-късно бяха заети от сили, свързани с Иран.

Докато Фидан и Мамлук разговаряха периодично през последните две години, темпото и времето на последните срещи говорят за нова спешност на контактите.

Регионалният източник, съюзник на Дамаск, и втори високопоставен проасадски източник в Близкия изток казаха, без да дават подробности, че турско-сирийските контакти са постигнали голям напредък.

Трети регионален източник, свързан с Дамаск, каза, че турско-сирийските отношения са започнали да се размразяват и напредват към етап на „създаване на климат за разбирателство“.

Източниците са говорили при условие за анонимност поради чувствителността на контактите, които не са публично оповестени.

Руското външно министерство не е отговорило веднага на искане за коментар.

Турската МИТ отказа коментар, а външното министерство не коментира веднага. Сирийското министерство на информацията не отговори веднага на въпросите на Ройтерс по имейл.

Турско-сирийското сближаване изглеждаше немислимо по-рано в сирийския конфликт, който се разви от въстание срещу Асад през 2011 г., вземайки стотици хиляди жертви, привличайки множество чужди сили и разцепвайки страната.

Ердоган нарече Асад терорист и каза, че не може да има мир в Сирия с него на власт, докато Асад нарече Ердоган крадец на сирийска земя.

Но с очевидна промяна на тона миналия месец Ердоган каза, че никога не може да изключи диалога и дипломацията със Сирия. 

Ердоган е изправен пред трудни избори през следващата година, в които ключов въпрос ще бъде репатрирането на част от 3,7 милиона сирийски бежанци, които сега са в Турция. 

Турско-сирийските контакти идват на фона на серия от срещи между Ердоган и руския президент Владимир Путин, включително една, планирана за петък в Узбекистан.

През юли Турция помогна за сключването на подкрепена от ООН сделка, която вдигна блокадата върху износа на зърно от черноморските пристанища на Украйна.

След неотдавнашно посещение в Москва Ердоган каза, че Путин е предложил Турция да си сътрудничи с Дамаск по общата им граница, където Анкара проведе няколко офанзиви в райони, където сирийските кюрдски групи са си извоювали автономия от 2011 г.

Турция заплашва да започне нова офанзива срещу подкрепяните от САЩ кюрдски сили, които Анкара смята за заплаха за националната си сигурност. Русия сигнализира, че се противопоставя на такова нахлуване.