Местното управление на Токио обяви, че всеки нов дом, построен в метрополитена на една от най-големите столици в света, ще трябва да бъде със соларни панели след 2025 г. 

Това ще направи префектурата първа в Япония с подобно изискване, съобщи Japan Times.

Очаква се мярката да засегне над 50 големи строителни компании в региона. Целта на ранното обявяване е те да са готови за мярката след влизането й в сила след по-малко от три години.

Новата мярка е и гъвкава - компаниите ще трябва да покриват определен процент от сградите си със соларни панели, а постройки, които не го позволяват, могат да бъдат компенсирани с повече панели на друг строеж от същата компания.

Соларните панели не са достатъчно ефективни, за да захранват голям град сами, но могат да се окажат ключови за намаляне на въглеродния отпечатък и стабилизиране на електропреносната мрежа в райони със слаба инфраструктура. В добавка в различни части на Земята градовете получават различен брой слънчеви дни през годината.

По света има множество общински програми, които окуражават слагането на соларни панели, но Токио ще е първият град, който ще задължи строителите.