Европейската космическа агенция ще поиска държавите членки да финансират подготвителна програма за космическа слънчева енергия тази година, съобщи Space.com.

Става дума за програмата Solaris, която ще изследва потенциала на генерирането на космическа слънчева енергия в орбита. Това на първо време ще включва работа с европейската индустрия за оценка на техническата осъществимост, ползите, възможностите за внедряване, търговските възможности и рисковете.

Концепцията предполага голямо съоръжение с огромни слънчеви масиви в геостационарна орбита, или на около 36 000 километра надморска височина. Без земната атмосфера, тези панели биха генерирали много по-ефективно енергия от земните.

ЕКА описва програмата като отговор на настоящата климатична криза на планетата, не като решение на политическия проблем с газта в Европа. Това е реалистично, тъй като дори идеята да бъде одобрена, реалното решение за финансирането й ще бъде взето до 2025 г., а построяването й вероятно ще е десетилетие напред. 

"Базираната в космоса слънчева енергия би била важна стъпка към въглеродна неутралност и енергийна независимост за Европа“, написа в Туитър генералният директор на ЕКА Йозеф Ашбахер.

Той добавя, че вече са налице основните градивни елементи на проекта, но ще е необходимо много технологично развитие и финансиране. Крайната цел на Solaris ще бъде да подпомогне прехода на Европа към свят с нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.

Великобритания, Китай и САЩ също обмислят варианти за космическа електроцентрала.