Всички обикновени действия, на които сме свикнали на Земята - да хапнем, да легнем да спим, да отидем до тоалетната - са доста по-сложна операция в орбита. Същото важи и за паркирането, показва видео на капсулата Crew Dragon, "паркираща" до контакт с Международната космическа станция.

Автономната маневра е станала при пристигането на астронавтите на SpaceX Crew-4, които пътуваха 16 часа от Космическия център "Кенеди" във Флорида след успешно излитане.

Наместването на капсулата спрямо МКС е истинско предизвикателство в орбита, съперничещо си дори с паркиране в центъра на София през деня. Тя обаче има 16 двигателя Draco, които могат да я ориентират във всякаква посока във всякакви маневри. Налице са и допълнителни осем SuperDraco двигатели, които са значително по-мощни, но са запазени за спешни случаи, защото не са оптимални за прецизни маневри и хабят много гориво.

На борда са астронавтите от НАСА Кьел Линдгрен, Боб Хайнс, Джесика Уоткинс, както и и Саманта Кристофорети от Европейската космическа агенция.

Те вече са на борда на МКС, където ще останат около 6 месеца, а капсулата ще ги чака за завръщането им на Земята. Макар да бе изстреляна с ракети, тя ще се върне сама до планетата ни в края на мисията.